Vučić i Naidu: Indija ne menja stav o Kosovu 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas potpredsedniku Indije Venkaju Naidu na jasnoj odluci te zemlje da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, napominjući da ta zemlja može da računa na podršku Srbije u međunarodnim forumima i institucijama.

„Danas Srbija želi da čestita Indiji na izvanrednim ekonomskim rezultatima, to je zemlja koja je uvek među prve dve-tri po stopi rasta, dramatično se menja na bolje i srećni smo zbog zbog toga“, dodao je on.

Prijatelje poštujemo, cenimo i nikome se ne dodvoravamo. Vodimo nezavisnu politiku i čuvamo suverenitet, dodao je on.

Mi smo ukinuli vize za građane Indije, razgovarali smo o uspostavljanju direktne aviolinije kako bismo približili ljude. Mnogo toga očekujemo od indijskih investitora, ovo su prvi konkretni razgovori i te stvari ne idu brzu, ali narednih godina će se videti pomaci u saradnji, ocenio je Vučić.

Naše preduzeće SDPR vodi važne razgovore u Indiji, potpisani su određeni predugovori i verujem da ćemo dostići visoke ciljeve u vojno-tehničkoj saradnji, dodao je on.

Vučić se izvinio građanima za grešku koju je izgovorio u petak uveče, kada je rekao da na svakih 10 sekundi u SAD pogine neki perač prozora, što je objavljeno na jednom šaljivom portalu.

Normalno je da grešite, a ja bih pohvalio moje savetnike, iako su neki jedva dočekali da ih napadnu. To što sam ja ispao glup nije bilo iz zle namere, rekao je Vučić.

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu rekao je da mu je ovo prvo putovanje u Evropu na sadašnjoj funkciji i odlučio je da ga počne iz Srbije.

Uverio sam predsednika Vučića da Indija nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da nema nikakavog razmišljanja o promeni tog stava, predočio je on i zahvalio na podršci Srbije interesima Indije u UN.

Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na poverenju i razumevanju, a moja poseta ima poseban značaj, jer slavimo 70 godina uspostavljana diplomatskih odnosa, rekao je on.

Posvećeni smo daljoj izgradnji odnosa prijateljstva, dogovorili smo se da proširimo bilateralnu saradnju, posebno u obasti ekonomije, poljoprivrede, prerade hrane, odbrane, proizvodnje, nauke i tehnologije, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije, rekao je Naidu.

On je istakao da je Indija jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu i zahvalio je na ukidanju viza za građanje Indije.

Indija i Srbija imaju blisku saradnju u Ujedinjenim nacijama i ocenili smo da je potrebno da se to telo reformiše kako bismo više obratili pažnju na današnje izazove, poput borbe protiv terorizma, naglasio je on.

Povodom 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa puštena je u opticaj i poštanska marka sa tim jubilejom, a pošta Indije to je učinila pustivši u opticaj marku sa likom Nikole Tesle.

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu počeo je zvaničnu posetu Srbiji, a svečani doček uz državne i vojne počasti priredio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispred Palate Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari