Informativna služba skupštine dežura zbog DJB i Nove 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

U Skupštini Srbije već nešto više od mesec dana vlada potpuna tišina. Prazni hodnici prazne skupštinske sale poslanički klubovi.

Ne rade ni restorani, samo obezbeđenje na ulazu. Poslanici Skupštine Srbije, čiji će predviđeni mandat od četiri godine zbog vanrednog stanja uvedenog kako bi se sprečilo širenje virusa korona, trajati nešto duže od predviđenog retko navraćaju u parlamenta kako tvrde sve poslove obavljaju elektronskim putem.

Tišinu ovog najvišeg zakonodavnog doma remete česte konferencije za novinare poslanika Pokreta Dosta je bilo i njihovog lidera Saše Radulovića i povremene Zorana Živkovića lidera Nove stranke.

Zbog tih konferencija za medije informativna služba parlamenta organizovala je dežurstva svaki dan osim u vreme produženog policijskog časa.

„Svakoga dana po neko od nas dežura a tu su i tonci i snimatelji. Radi i pisarnica i sekretarijat parlamenta“, kažu u Informativnoj službi parlamenta.

Svakodnevno je na poslu i obezbeđenje parlamenta a ulazi se samo na glavni ulaz sa Trga Nikole Pašića. Sve ostale službe, zaposleni u poslaničkim klubovima u skupštinskim odborima uglavnom rade od kuće a za takav rad dobili su i rešenja. Restoran i bife ne rade od početka vanrednog stanja.

„O pravima i obavezama skupštinske službe, odnosno zaposlenih u NSRS za vreme vanrednog stanja, stara se generalni sekretar koga bira Narodna skupština. Narodni poslanici su slobodni da, uz poštovanje preporučenih mera zaštite od zaraze i dolaze i borave u zgradi Narodne skupštine. S obzirom na redukovan međugradski saobraćaj, to je komplikovanije za poslanike iz drugih delova Srbije nego za beogradske, ali svi su jednaki u pravima i obavezama“, kaže Gordana Čomić, poslanica Demokratske stranke, koja poslednjih mesec dana retko navraća u parlament.

Njen kolega Balša Božović, koji živi u Beogradu, češće navraća u poslanički klub DS, kako kaže da bi koristio građanima i odgovarao na njihova pitanja tokom vanrednog stanja.

„Bez obzira na pandemiju naša uloga je da štitimo nezavisne institucije i da i dalje posebno sada budemo uz zabrinute građane, ali i da kontrolišemo rad vlade i ministara u vanrednom stanju“, kaže Božović.

Tatjana Macura, poslanica i šefica poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije, od uvođenja vanrednog stanja posetila je nekoliko puta parlament ali, kako kaže, uglavnom radi od kuće .

„Pratimo kako se sprovode donete mere Vlade. Pisali smo naš predlog ekonomskih mera i poslali ih ministarstvu finansija i predsednici Vlade Ani Brnabić. Pratimo i šta se dešava sa zaposlenima u velikim firmama, poput Jure koje su bogato subvencionisane od strane države i kakav je njihov odnos prema radnicima. Prikupljamo podatke i reagujemo“, kaže Macura.

Stanje u zemlji tokom vanrednog stanja svakodnevno prati i komentariše na konferencijama za medije i troje poslanika Dosta je bilo. Ocenjuju da je vanredno stanje uvedeno protivustavno i zato traže da Maja Gojković hitno zakaže sednicu parlamenta kako bi se funkcionisanje države vratilo u pravne okvire.

Njihovim zahtevima pridružilo se još petoro samostalnih poslanika. Zoran Živković, poslanik Nove stranke, na jednoj od konferencija za novinare tražio je formiranje komisije za kontrolu vanrednog stanja.

Sonja Pavlović, samostalna poslanica, kaže da bi poput Radulovića i Živkovića održala konferenciju za medije jer ima šta da kaže ali je onemogućena zbog izolacije u kojoj se nalazi od 14. marta, od povratka sa Šar planine.

„Da mora da budem u izolaciji obavestili su me dvanaestog dana od mog povratka. Da nisam bila kod kuće, verovatno bih završila na nekom onlajn suđenju. Veoma sam ljuta jer sam došla sa Kosova, a ne iz nekog inostranstva i tako sam saznala da „srce Srbije“ nije u Srbiji i da se računa kao inostranstvo. O tome ću tek kad izađem iz ove izolacije, jer sam živi primer da neki od ovih ljudi koji su procesuirani zapravo nisu obavešteni o izolaciji, kao ni ja ni usmeno ni pismeno. Sve dok pripadnici MUP-a nisu zakucali na moja vrata. Ne mogu da kažem bili su ljubazni i oni što su bili na vratima i ovi iz MUP-a Novi Beograd koji me svaki dan zovu da provere da li poštujem mere izolacije“, kaže Pavlovićeva za Danas.

Skupština Srbije, koja ne može da bude raspuštena u toku vanrednog stanja, moraće da se sastane po njegovom ukidanju kako bi se izjasnila o merama Vlade i Uredbama, ali i uvođenju vanrednog stanja. Poslanici opozicije navode da je parlament morao da potvrdi vanredno stanje 48 sati od njegovog uvođenja to je moglo da se uradi i na onlajn sednici odnosno putem e-parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari