Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" se ogradila od protesta opozicije 1Foto: Inicijativa ne damo niški aerodrom

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ saopštila je danas da ne učestvuje u organizaciji protesta koji je predhodno takozvana Udružena niška opozicija najavila na dan održavanja sednice Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o vlasničkom satusu Aerodroma „Konstantin Veliki“.

Inicijativa je navela da uvažava pravo opozicije da održi svoj protest, ali da ne želi da se „naporan rad stotine volontera i građana i javnosti u Srbiji na otkrivanju istine oko aerodroma iskoristi za dobijanje političkih poena bilo koje stranke“.

– Inicijativa ima veliku obavezu da ne izneveri jedan od najznačajnijih rezultata dosadašnjih protesta – ujedinjenje Nišlija bez obzira na političko opredeljenje ili pak opredeljenje da ne budu simpatizeri niti jedne stranke. Na građanski protest dobrodošli su članovi i simpatizeri svih političkih stranaka u Nišu, ali bez stranačkih obeležja.Odbrana aerodroma je odbrana našeg prava na ravnopravnost, na dostojanstvo, na život dostojan čoveka- navela je Incijativa, uz poruku „ne dozvolite podele“.

U saopštenju se navodi da će Inicijativa na dan sednice Skupštine grada Niša organizovati skup pod nazivom „Građanski protest – veći od vlasti, veći od opozicije“. Dodaje se da će ona blagovremeno obavestiti građane o vremenu i mestu protesta kada sednica Skupštine grada bude zakazana, kao i o „ostalim koracima koje će preduzeti u odbrani niškog aerodroma“.

Udružena niška opozicija juče je pozvala na “beskompromisni otpor” i protest u danu kada gradski odbornici budu odlučivali o sudbini nipkog aerodroma.

– Režimski odbornici dobili su nalog od svog partijskog šefa kako da glasaju, a odbornici niške opozicije poručuju im da poslušaju jasan stav svojih sugrađana, jer račune polažu upravo njima. To ćemo im i staviti do znanja u gradskom parlamentu- na sednici, ali i ispred njega- na ulici, sa građanima. Odlučni smo i rešeni da ovu borbu dobijemo i da naše zajedničko i jasno „Ne otimačini“ bude početak kraja naprednjačkog režima i samovolji u Nišu- navela je opozicija.

Ona je „slučaj niškog aerodroma“ nazvala “teškim nasrtajem korumpiranog naprednjačkog režima na Niš“. Sve to zahteva organizovani zajednički odgovor Nišlija, navodi se, uz ocenu da se “bitka protiv poklanjanja aerodroma” mora dobiti i na “političkom terenu”.

– Podržavamo odlučnost građanskih aktivista i organizacija u borbi protiv otimanja niškog aerodroma, kao i hrabre pojedince koji su u javnosti iznosili istinu potkrepljenu stručnim analizama. Pozdravljamo i stav da je političko delovanje jedino koje može dati rezultate u očuvanju interesa građana i u sprovođenju reformi sistema do dna urušenog od strane naprednjačke vlasti. Zato je važno da borbu zajedničkim snagama, na svim frontovima i sa našim sugrađanima, nastavimo na terenu na kojem je možemo i dobiti, političkom- naglasila je opozicija.

Saopštenje je potpisalo deset opozicionih stranaka i pokreta- Demokratska stranka, Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Niška inicijativa, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Socijaldemokratska stranka.

Sednica Skupštine grada na kojoj će se razgovarati o vlasničkom statusu aerodroma još nije zakazana. Predhodno je nezvanično najavljeno da će biti održana „posle prvomajskih praznika“.

Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta jednoglasno donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci Niškog aerodroma  Republici, na preporuku Vlade Srbije.

Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom.

Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

Inicijativa „Ne damo Niški aerodrom“ pokrenula je zbog ovakvog ugovornog ograničenja za niški i druge aerodrome u Srbiji postupak pred Direkcijom za zaštitu konkurencije Komisije Evropske unije u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari