Inicijativa "Univerzitetska podrška" reagovala na izjavu Šarčevića 1Foto: Beta/Emil Vaš (Arhiva)

Iz inicijative „Univerzitetske podrške“ protestima „Jedan od pet miliona“ za N1 je rečeno da do danas imaju 950 potpisnika i da je to samo po sebi komentar na izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Podsetimo, ministar Šarčević je govoreći o podršci akademske zajednice građanskim protestima rekao, između ostalog, da tu „nema ozbiljnih imena“.

Inicijativa „Univerzitetska podrška“ dodaje da uz potpisnike proglasa pojedinačnih fakulteta i instituta taj broj u zbiru prelazi 1.300.

Navode da među potpisnicima ima akademika, profesora emeritusa, redovnih profesora, docenata, asistenata i stručnih saradnika sa svih fakulteta (31) Univerziteta u Beogradu, svih fakulteta (4) Univerziteta umetnosti u Beogradu, kao i sa brojnih fakulteta Univerziteta u Nišu (12 od 14), Univerziteta u Novom Sadu (8 od 14), Univerziteta u Kragujevcu (6 od 12), Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici (4 od 10); zatim naučnih savetnika, naučnih saradnika i istraživača-saradnika sa 17 naučnih instituta, a zastupljene su i brojne druge visokoškolske ustanove.

U inicijativi za N1 kažu da spisak potpisnika neprekidno raste, ali da nisu važni brojevi već dizanje glasa akademske zajednice.

Primećuju da je ministar Šarčević, u gostovanju u Dan uživo na TV N1, diskvalifikovao kao „profesore u penziji“: Dejan Mijač (FDU), Žarko Trebješanin (Filozofski), Ljubomir Madžar (Ekonomski), Ranko Bugarski (Filološki), Vladeta Janković (Filološki), Sreten Petrović (Filološki), Jovan Lole Vasiljević (Medicinski), Vesna Cvejić (Medicinski), Vladimir Kekić (Biološki), Mira Petronijević (Građevinski)…

Dodaju da od aktivnih profesora ministar nije primetio profesore emerituse Gorana Markovića (FDU), Branimira Karanovića (Fakultet primenjenih umetnosti), Zoranu Jelić-Ivanović (Farmaceutski), Mariju Mostaricu-Stojković (Medicinski), ali ni redovne profesore: npr. Milenu Dragičević Šešić (FDU), Egona Savina (FDU), Danicu Popović (Ekonomski), Milojka Arsića (Ekonomski), ali ni članove SANU Isidoru Žebeljan, Slavka Mentusa, Dušana Teodorovića i Vladicu Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari