Patrijarh IrinejFoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Obraćajući se na centralnoj državnoj manifestaciji u Nišu povodom 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju, patrijarh je kazao da nas je bombardovanje „u svakom pogledu unazadilo 50 i više godina“.

„To su najtragičniji dani za koje bismo želeli da se ne ponove više nikad ne samo kod nas, nego nigde u ovom svetu. Te zvuke pakla i mržnje čujemo i danas u snovima i u našim sećanjima. Pitamo se danas odakle taj izvor mržnje da se uništi ono što je najvrednije u ovom svetu a to je ljudsko biće, ni krivo ni dužno ali sa ciljem da se ostvare neki zemaljski a ja bih mirne duše rekao, pakleni planovi“, kazao je patrijarh.

On je kazao da su čelnici NATO zemalja preduzeli korake od kojih će se „pokoljenja sigurno stideti“.

„Naprednu zemlju su pretvorili u prah i pepeo, udarili su na narod koji je skoro čitavu svoju istoriju proveo u stradanju i iskušenju, narod koji voli slobodu. Neka im Bog sudi po pravdi svojoj, nama ostaje da prigrlimo svoju otažbinu koju nam je Bog darovao, da se zbližimo i sjedinimo jer je naša snaga u jedinstvu“, rekao je Irinej.

On je dodao da je Kosovo i Metohija „sveta zemlja koju nikome ne smemo pokloniti“ i koju „moramo braniti svim dopuštenim sredstvima“.

Povezani tekstovi