Istinomer: Vlada RS od 217 ispunila dva obećanja 1Banjaluka Foto: RTRS

Od ukupno 217 obećanja partija koje su formirale Vladu RS, u prvih 100 dana njenog rada u potpunosti su ispunjena dva obećanja, koja se odnose na povećanje plata prosvetnim radnicima i potpisivanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru.

Započet je rad na ispunjavanju 63 obećanja, u progresu je rad na ispunjavanju sedam datih obećanja, prekršeno je jedno, a pet ih je neutemeljeno.

U slućaju 139 obećanja, nije započet rad na njihovom ispunjavanju.

Ovi podaci izneti su na konferenciji za novinare UG „Nešto više“ u Banjaluci, koje je prezentovalo rezultate monitoringa rada Vlade RS na ispunjenosti predizbornih obećanja u prvih 100 dana, a koji sprovodi inicijativa „Istinomer“.

Novinarima su predstavljeni rezultati monitoringa svih obećanja koja su u predizbornoj kampanji dale partije koje čine Vladu RS – SNSD, DNS, SPRS, NDP, US, te rezultate napretka njihovog ispunjavanja u prvih stotinu dana rada Vlade.

Inicijativa „Istinomer“ u obzir je uzela postojeće predizborne programe za opšte izbore 2018, onih stranaka koje su imale programske dokumente, kao i obećanja sa predizbornih skupova onih partija koje program nisu dostavile.

Najviše obećanja dao je DNS (70), dok su najmanje konkretnih imala Ujedinjena Srpska, tek šest.

Najviše obećanja „Istinomer“ je evidentirao u oblasti ekonomije, njih 97, a posle prvih 100 dana rada Vladu RS u ovoj oblasti ocenu „nije započeto“ dobilo je 56 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 38 obećanja.

„Istinomer“ je dva obećanja u ovoj oblasti ocenio kao neutemeljena.

Ocenjujući rad Vlade RS Dalio Sijah, urednik portala Istinomjer.ba, rekao je da ona započela aktivnosti na realizaciji trećine obećanja, ocenjujući to kao dobro i navodeći da je teško u prvih 100 dana rada ispuniti sva obećanja.

„Pravi rezultati će se videti tek nakon godinu dana“, istakao je Sijah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari