Istraživanje: Dijalog sa Srbijom okončati priznanjem kosovske države u sadašnjim granicama 1Saoopredeljenje, arhivski snimak Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Oko 69 odsto građana Kosova zahteva da se dijalog sa Srbijom završi priznavanjem kosovske državnosti u postojećim granicama, 44 odsto njih misli da bi nova vlada trebalo da ukine poreze na srpske proizvode, 45 odsto misli drugačije.

To su rezultati istraživanja Prištinskog instituta za političke studije (PIPS) i Fondacije Konrad Adenauer o „Međunarodnoj politici i dijalogu između Kosova i Srbije: percepcija građana Kosova“.

Prema istraživanju, SAD se smatraju glavnim saveznikom Kosova na međunarodnom planu, dok je Nemačka glavni saveznik u EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je najdraži vođa među Albancima, a slede Donald Trump i turski predsednik Redžep Taip Erdogan, dok 73 odsto iz redova srpske zajednice favorizuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Istraživač PIPS-a Butrint Beriša rekao je da prema anketi 14 odsto ispitanika za sada ne želi da se potpiše sporazum sa Srbijom, dok 69 odsto želi da Srbija prizna Kosovo kao državu u postojećim granicama.

Na pitanje da li ideja razmene teritorije ima uticaja na dijalog sa Srbijom, oko 39 odsto građana odgovorilo je da je ta tema oslabila položaj države Kosovo u razgovorima sa srpskom državom, dok je 45 odsto bilo neutralno.

„Glavna opcija, ubedljivo, je da Kosovo traži priznanje od Srbije u postojećim granicama. Građani smatraju da je za Kosovo poželjnije da ne potpiše sporazum u ovom trenutku, već da sačeka povoljniji. Oko 45 procenata je reklo da razmena teritorije nije imala uticaja, dok oko 39 procenata misli da je tema razmene teritorija oslabila položaj Kosova u dijalogu sa Srbijom“, rekao je Beriša.

Na pitanje kako bi se nova vlada trebala ponašati prema taksi od 100 odsto koja je uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, 44 odsto građana bi da se ona ukine, dok oko 45 odsto preferira da ostane na snazi.

Preko 63 odsto građana misli da je rizično formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok 28 odsto ne.

Po mišljenju većine, Zajednica bi ugrozila Kosovo jer opštine sa srpskom većinom zahtevaju podelu Kosova.

Prema Granit Ternavi iz Fondacije Konrad Adenauer (KAS), Nemačka se smatra glavnim ekonomskim partnerom za Kosovo, dok je kancelarka Angela Merkel sa 63 procenta najdraži svetski lider.

„Nemačka se procenjuje kao glavni ekonomski partner za Kosovo na 39 odsto, u poređenju sa 34 odsto u prethodnoj anketi, što verujem da je jasna poruka sledećoj vladi o tome kako da usmeri svoju politiku i pristup investitorima. Gospođa Merkel ostaje građanima Kosova najdraži lider na svetu sa 63 odsto, dok je u prethodnoj anketi u februaru podrška iznosila 53 odsto, tako da sada imamo povećanje od 10 odsto“, rekao je on.

Na pitanje kad misle da će Kosovo postati član Evropke unije, 48 odsto građana odgovorilo je da veruje da će to biti 2025. godine.

Kada je reč o spoljnoj politici i međunarodnom položaju Kosova, prema istraživanju 34 odsto ispitanika nezadovoljno je kosovskom spoljnom politikom i diplomatijom, dok je 30 procenata zadovoljno.

Čak 76 odsto građana veruje da državljanstvo Kosova dugoročno ne zavisi od srpskog priznanja.

Prema istraživanju, 60 odsto stanovnika Kosova smatra da je NATO međunarodna organizacija koja najviše pomaže Kosovu od 1999. godine, a sledi EU sa 20 odsto.

Istraživanje „Međunarodna politika i dijalog između Kosova i Srbije: percepcija građana Kosova“ sprovedeno je u 33 kosovske opštine i obuhvatilo je 1.200 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari