Istraživanje: Srbi na Kosovu protiv razgraničenja, misle da je ZSO napuštena ideja 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Na Kosovu 73,3 odsto anketiranih Srba ne podržava ideju razgraničenja Kosova – nalaz je istraživanja stavova srpske zajednice koje je sprovela nevladina organizacija Aktiv iz Kosovske Mitrovice.

Protiv razgraničenja je 80 odsto ispitanika južno od reke Ibar i oko 66 odsto na severu Kosova, rečeno je danas tokom predstavljanja „Analiza trendova 2019“ u Beogradu.

Istaknuto je da je nešto više od polovine od 540 anketiranih navelo da misli da je ideja formiranja Zajednice srpskih opština napuštena.

U odgovorima o svojim političkim stavovima 75,6 odsto ispitanih je navelo da se ne oseća Slobodnim, a 92 odsto smatra da opšti trendovi na Kosovu ne idu u prilog srpskoj zajednici i da i nisu ohrabrujući.

Oko polovine ispitanika smatra da su efekti sadašnjih političkih procesa najveća opasnost po njihovu i bezbednost njihovih porodica i taj trend je u porastu.

Najveći problemi Srba na Kosovu su nezaposlenost i loša ekonomska situacija što smatra 41,6 odsto ispitnika.

Nijednom političaru na Kosovu ne veruje 60,2 odsto ispitanih građana.

Više od polovine ispitanika navelo je da „u narednih pet godina ne vidi sebe na Kosovu“ ili da će otići ako im se ukaže prilika. Od njih je više od dve trećine visoko obrazovano.

Istraživanje je pokazalo da srpska zajednica na Kosovu najveće poverenje ima u Vladu Srbije, a najmanje u misiju EULEX-a i Vladu Kosova.

Ispitanici kao najvećeg saveznika vide Rusiju što je reklo 45,2 odsto građana, dok je 2016. godine to bio stav 75,5 odsto ispitanika.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović rekao je tokom predstavljanja rezultata u Kući ljudskih prava i demokratije da rezultate istraživanja treba uzeti ne kao „datu istinu“, već kao važnu polaznu osnovu za diskusiju.

On je rekao da su istraživanja rađena u specifičnim okolnostima i da postoje objektivna ograničenja istraživanja, jer Srbi na Kosovu ne mogu slobodno da se izjašnjavaju.

„Bezbednost je svakako najveći izazov“, rekao je Jović i dodao da je to zato što ne postoji vladavina prava na Kosovu.

On je rekao da su „odmetnuti od realnosti“ oni koji kažu da postoje brza i laka rešenja za Kosovo.

Jović je istakao da bi bilo pretenciozno očekivati da građani na Kosovu poznaju svaku tačku Briselskog sporazuma.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je ocenio da je potrebno da se stvore preduslovi da bi se dijalog nastavio.

„Kada imamo tarife od 100 odsto na srpsku robu, u takvim uslovima je teško razgovarati“, rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari