Ivo Vajgl: Demonstranti u Srbiji zaslužuju pažnju Evrope 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Potrebna je bogata mašta pa da dirigovana medijska scena u Srbiji proizvede monstruoznu najavu seminara o političkoj situaciji i stanju ljudskih prava u Srbiji, koji će se održati u Evropskom parlamentu u Briselu 6. februara u organizaciji liberala i demokrata (ALDE) i da taj skup prikaže kao novu u seriji antisrpskih zavera.

Na primitivne napade autora, koji me kvalifikuju ka poznatog „srbomrsca koji ne propušta priliku da kao najžešći kritičar Srbije u procesu evrointegracija uloži prigovor na svaki izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji“ ne vredi odgovarati, kaže za Danas Ivo Vajgl, poslanik Saveza liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, koji će naredne sedmice učestvovati na tribini „Proces evropske integracije Srbije“, zajedno sa Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom, osnivačima Saveza za Srbiju, komentarišući pisanje Informera o navedenom skupu i njemu lično.

Naš sagovornik kaže da „vredi, međutim, objasniti onima koji ovih dana na ulicama srpskih gradova protestuju protiv autokratskog i klijentelističkog načina vladanja zemljom, da u evropskim institucijama mogu da računaju na podršku jer se bore za vrednosti na kojima se temelji EU i koje bez taktičkih nadmudrivanja moraju poštovati i političari zemalja kandidata za članstvo u Uniji“.

– Reč je o vladavini prava, o slobodi medija i izražavanja, o pravoj, pluralnoj parlamentarnoj demokratiji, onoj koja nije talac numeričke veličine. Stanje proevropskih vrednosti u Srbiji je kritično. Budući da sam se kao izvestilac iz senke grupe liberala u EP za Srbiju dosledno zalagao za evropsku budućnost te zemlje, koju njeni stanovnici zaslužuju, dosledno sam ukazivao na otvorene probleme i odstupanja od standarda koje EU očekuje od država kandidata. To je i jedini razlog sazivanja seminara, na kojem će kao dobrodošli i uvaženi gosti nastupiti srpski političari iz redova opozicije i predstavnici civilnog društva. Drago mi je da će se glas kritičke srpske javnosti čuti i u Evropskom parlamentu, poručuje Ivo Vajgl.

Vuk Jeremić je, podsetimo, za Danas potvrdio da će Đilas i on učestvovati na tribini ALDE, najavljujući da će se 6. februara u Briselu sastati i sa EP parlamentarcima, uključujući izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera i predstavnicima Evropske komisije, „kao i uticajnih instituta koji se bave pitanjima Balkana, a planiramo da održimo i konferenciju za štampu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari