Iz Republike Srpske pišu pismo Trampu 1Foto: EPA-EFE/ LARRY W. SMITH

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić proglasili su pobede u trci za člana Predsedništva BiH.

Isto tvrdi i Željka Cvijanović, koja se borila za predsednika Republike Srpske. Mladen Ivanić ne priznaje poraz i najavljuje da će tražiti novo prebrojavanje glasova.

Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobedu za predsednika Republike Srpske, tvrdi da vodi ispred Cvijanovićeve u trci za predsednika Republike Srpske. Kako je naveo, „pokušavaju da otmu pobedu Savezu za pobedu, kao što su to učinili i pre četiri godine. Mi to nećemo dozvoliti“. Tvrdi da je pobedio u svim većim gradovima, Banjaluci, gde vodi u odnosu na Cvijanovićevu za više od šest hiljada glasova, kao i u Doboju i Bijeljini.

Dodik je, samouvereno, u pobedničkom duhu, na konferenciji za novinare, poručio Ivaniću da mu „neće pomoći ni muslimanski glasovi iz inostranstva“ i da će on u Predsedništvo BiH uneti zastavu RS. Kako je rekao, Ivaniću nisu pomogli britanski obaveštajci, koji su stigli u RS da destabilizuju entitet, naglasivši da je „ova pobeda čista kao suza“. Dodik kaže da se već čuo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će se s njim sastati pre nego s kolegama u Predsedništvu BiH. I Vučić je čestitao ljudima u BiH na mirnim izborima. „Nadam se i radujem se još boljoj saradnji sa BiH i RS“, rekao je Vučić i dodao da je za njega najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Dodik obećava da će ojačati poziciju Srpske u okviru BiH „kao i poziciju srpskog naroda u celini“. „Imamo Ustav koji je najviši pravni i politički akt zemlje, a imamo drugu praksu koju su nametnuli visoki predstavnici. U svakom slučaju, to ne znači da je ustavno ako su nametnuli i ja ću se boriti za ustavnost“, rekao je Dodik. On je, u izjavi za RTS, kazao da „ukoliko BiH hoće da bude suverena zemlja, onda mora da radi bez visokog predstavnika“. Naglasio je i da „stranci u Ustavnom sudu moraju da idu“ i to će biti jedan od njegovih prvih zahteva. Ako hoće dijalog, kako je kazao, imaće ga. „Ukoliko žele da naprave malo jaču Bosnu nego što je danas, onda moramo da izbacimo visokog predstavnika. Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedim podršku, znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, Srbija i Hrvatska se slažu, ostaje da se složi Amerika, ali ovde je stara američka administracija koja radi po recidivima prošlosti“, kaže Dodik. Pokušaće, kako je rekao, da napiše pismo Donaldu Trampu, da će tražiti podršku da se ukine visoki predstavnik. Veruje da će uspeti u tome.

Govoreći o budućoj saradnji sa hrvatskim članom Predsedništva, Dodik kaže da „ukoliko Željko Komšić ima većinu“, to je greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite i da to nisu smeli da urade imajući u vidu položaj hrvatskog naroda. „U tom pogledu, konstitutivnost hrvatskog naroda je ugrožena i dovedena u pitanje, ali videćemo. Komšić je mogao da dobije samo glasove muslimana i na taj način je poruka da muslimani žele sada kod Hrvata, a kasnije kod Srba da kreiraju podobne Srbe i podobne Hrvate za svoje dugoročne interese centralizacije“, istakao je Dodik. Govoreći o tome kako će učestvovati na sednicama, rekao je da ne isključuje da to bude u zgradi Predsedništva, ali i u Istočnom Sarajevu.

Rezultati

* Prema preliminarnim nepotpunim rezultatima CIK-a za člana Predsedništva BiH, posle obrađenih 84,33 odsto glasačkih mesta kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik osvojio je 54,06 odsto glasova, odnosno 293.622

* Kandidat Saveza za pobedu Mladen Ivanić osvojio je 42,79 odsto glasova – odnosno 232.375.

* Što se tiče Federacije BiH, na osnovu obrađenih 80,59 odsto glasova, Šefik DŽaferović (SDA) je osvojio 37,30 odsto glasova u trci za člana iz reda bošnjačkog naroda.

* Denis Bećirović (SDP) 33,37 odsto.

* Fahrudin Radončić (SBB) 12,89 odsto glasova.

* Među kandidatima za člana iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je osvojio 51,14 odsto glasova.

* Dragan Čović 37,31 odsto glasova.

* Prema prvim rezultatima, najuticajnija stranka Bošnjaka SDA osvojila je 25 odsto glasova, HDZ 18, a SDP 14 odsto podrške građana.

Reagovanja

* U Federaciji BiH kandidat SDA za člana Predsedništva BiH Šafik DŽaferović proglasio je pobedu „BiH je potvrdila svoj demokratski kapacitet“, rekao je DŽaferović.

*S druge strane predsednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH. Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova.

* Andrej Plenković, predsednik Vlade Hrvatske, izjavio je da mu je žao što se ponovio scenario da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji Federacije BiH biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. On je čestitao svima koji su izabrani na različite funkcije, preneo je N1 Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari