Izbacivanja poslanika iz partije (ne)će biti 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic (arhivska fotografija)

„Članovi Predsedništva Demokratske stranke u petak su usaglasili stavove da bojkot parlamenta Srbije, podrazumeva i bojkot skupštinskih odbora. Odluka je doneta bez ijednog glasa protiv i uverenja sam da će svi poštovati taj stav“, kaže za Danas Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS.

On dodaje da odnose u DS neće uređivati niko iz vlasti, niti bilo ko iz opozicije, već organi stranke koje su za to dobile mandat.

Međutim, valja pomenuti da je odluka Predsedništva DS od petka usledila nakon negodovanja dela javnosti i kolega iz Saveza za Srbiju zbog aktivnog učešća poslanica Demokratske stranke Gordane Čomić i Nataše Vučković na sednici Odbora za ustavna pitanja.

One su tada optužene da su prekršile odluku o bojkotu, ali i Sporazum sa narodom. Etički odbor DS dao je preporuku Predsedništvu stranke da poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković budu kažnjene zbog učestvovanja na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Nije bilo dovoljno to što je Vučkovićeva objasnila da nije prekršen bilo kakav dogovor, zato što je poslanički klub DS doneo odluku da neće učestvovati u radu plenarnih sednica, a ostalo je otvoreno da svaki poslanik proceni kako će koristiti druge oblike rada u Narodnoj skupštini.

I Čomićeva je za Danas objasnila da nema prekida bojkota i nema kršenja nikakvih pravila i da opozicija i dalje učestvuje u parlamentarnim delegacijama, putovanjima, u neformalnim grupama i na drugim sastancima.

Očigledno je takav stav dveju poslanica dodatno iritirao kolege iz Saveza za Srbiju, pa se oglasio Boško Obradović tvrdeći da poslanici koji ne poštuju Sporazum sa narodom ne treba više da pripadaju strankama koje su potpisale Sporazum sa narodom. O tom pitanju otvorena je i polemika na društvenim mrežama. Vladimir Gajić iz Narodne stranke naveo je na Tviteru da nema šta da traži opozicija ni u odborima parlamenta u vezi ustavnih promena.

„Treba im delegitimizovati proceduru“, tvitovao je Vladimir Gajić, a uzvratila mu je Čomićeva rečima da je njoj „deža vu da joj propisuju da li treba ili ne treba da glasa na zvonce, partijsko ili javnomnjensko“.

„Iz Demokratske stranke neće niko biti izbačen, niko zbog iznošenja svog mišljena u javnost i zbog učestvovanja na skupštinskim odborima i pored odluke da se bojkotuje rad parlamenta. Boško neće biti nikada u stanju da izbacuje bilo koga iz DS i to nije njemu dozvoljeno. Ne znam odakle takva sloboda iako smo u nekom Savezu za Srbiju sarađivali sve ovo vreme. Očigledno je došlo do prenaglašene izjave i ne verujem da je baš tako mislio i da je želeo da kadrira u DS“, navodi poslanik Balša Božović.

I Radoslav Milojičić, poslanik DS, kaže da su Čomićeva i Vučkovičeva potrebne DS.“Mnogo mi je drago što su naljutile Boška Obradovića, jer je to dokaz da su i one kao i DS na pravom putu“, kaže on.

U Demokratskoj stranci tvrde i da neko veštački hoće da prikaže javnosti da se u DS disciplinuju poslanici i da stranci preti raskol.

„Ogromna je nervoza van DS, pre svega kod Đilasa i Obradovića jer smo mi ušli u proces reujednjenja i stvaranja velike stranke. Istraživači javnog mnjenja i analitičari tu odluku su proglasili kao najozbiljniji događaj, sa procenama da će postići odličan uspeh. Istraživanja pokazuju i da više od 20 odsto birača pozitivno gleda na tu stvar. Postoji bojazan da će ta nova velika stranka postati stožer okupljanja u Savezu za Srbiju i zato ljudi van DS pokazuju veliku nervozu uz raznorazne pritiske na predsednika DS Zorana Lutovca da disciplinuje one poslanike koji prednjače u zagovaranju brzog ujedinjenja sa SDS. Od njega se očekuje da u što kraćem roku kazni nekoga i izbaci iz DS, kako bi se u javnosti stekao utisak da su demokrate ponovo počele da se raspadaju“, kaže sagovornik Danasa koji nije želeo da mu objavimo ime.

Dodaje da najozbiljnije pritiske na DS „vrši Đilas, ali preko Boška Obradovića“.

Uprkos tome što pojedini poslanici DS tvrde da iz ove stranke niko neće biti izbačen naročito ne na predlog nekog van DS, protiv dvojice odbornika iz Rume, Gorana Savatića i Nenada Borovića pokrenut je disciplinski postupak. Predsednik IO DS Kostadinović kaže da je postupak pokrenut jer oni redovno prisustvuju sednicama lokalne skupštine, protivno stranačkim odlukama i Sporazumima sa narodom.

Neimenovani izvor Danasa iz DS, kaže, međutim, da Savatić i Borović nisu prekršili bilo kakvu odluku, jer ni ne postoji odluka o bojkotu lokalnih parlamenata. On podseća i da je interesantno da je upravo Borović na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS kritikovao Lutovca da je izdao politiku DS-a, bez obzira što su on i njegov odbor na unutarstranačkim izborima podržali Zorana Lutovca.

„Najvažnija stvar za DS u ovom trenutku je okretanje pripremi skupštine za reujedinjenje sa SDS Borisa Tadića i svim drugim strankama i pokretima koje su nastale iz DS i dele našu ideologiju. Tako bismo svi zajedno stali na put kriminalnoj vladavini SNS. Jer, samo jaka DS može da pobedi SNS“, zaključuje Radoslav Milojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari