ALDE: Izbori u Srbiji nisu bili slobodni i pošteni 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koji okuplja liberalne partije na kontinentu, ocenio je u saopštenju da izbori u Srbiji, sprovedeni 21. juna, nisu bili slobodni i pošteni, prenosi Juropijan vestern Balkans.

Predsednik ALDE Hans van Balen izrazio je žaljenje što nijedna liberalna partija nije ušla u parlament i rekao kako se plaši da će, uz konsolidaciju moći vladajuće partije i potencijalno odsustvo parlamentarne opozicije i kontrole, ovaj rezultat naštetiti demokratiji u Srbiji.

“Izlaznost je bila manja od 50 odsto, što je za mene jasan znak da je biračko telo iskazalo svoje protivljenje ovom glasanju tako što nije izašlo i rizikovalo svoje zdravlje u trenutnim okolnostima koronavirusa”, izjavio je Van Balen, dodajući da će sada opozicija biti na ulici, a ne u parlamentu.

Poslanik u Evropskom parlamentu Ilhan Kjučuk dodao je da je, nažalost, rezultat izbora u Srbiji bio vrlo uznemirujući.

“Izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće partije i promovisanjem vladinih politika u vecćini glavnih medija. Bojkot mnogih stranaka opozicije dao je gospodinu Vučiću apsolutnu vlast sa dvotrećinskom većinom u parlamentu i nadam se da on neće iskoristiti ovu priliku za podrivanje demokratije u zemlji“, ocenio je Kjučuk.

On je dodao da će ALDE nastaviti svoj rad sa liberalnim strankama i pokretima i pomno će pratiti situaciju u Srbiji, jer evropska budućnost ove zemlje ne bi smela da dovodi u pitanje.

Roman Jakič, predsedavajući Liberalne mreže jugoistočne Evrope (LIBSEEN), rekao je da ALDE mora da krene da radi sa svojim članicama i liberalno orijentisanim partnerima u Srbiji kako bi bile spremne da učestvuju i osvoje poslaničke mesta na sledećim izborima, prenosi EWB.

Portal EWB podseća da ALDE trenutno nema članica u Srbiji, jer je Liberalno demokratska partija isključena pre nekoliko godina zbog neplaćanja članarine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari