Balint Pastor: Čudan rezultat u Vranju - slučajnost 1Balint Pastor Foto: J. Z. T.

Savez vojvođanskih Mađara ostvario je istorijski uspeh na proteklim izborima na svim nivoima. To je bilo prilično iznenađenje, a još veće zabeleženo je u Vranju gde je za izbornu listu SVM glasalo čak 1.265 birača, pa je u toj izbornoj jedinici zauzeo treće mesto u trci za republički parlament.

Na društvenim mrežama izronili su brojni, pretežno šaljivi komentari zbog tog rezultata, a lokalni portal Vranjske, objavio je da je za Mađare glasao kraj Neradovac i deo glasača u OŠ „Dositej Obradović“. Ukazano je i da je SVM bio broj četiri na parlamentarnoj listi, na istom mestu na kojoj je bila lista Srpske desnice Miše Vacića, na lokalnim izborima.

To objašnjenje prihvatili su i u Savezu vojvođanskih Mađara. Nosilac liste SVM na parlamentarnim izborima Balint Pastor navodi da je „Savez vojvođanskih Mađara izbornu kampanju vodio isključivo u AP Vojvodini i gradu Beogradu.​

Zahvaljujući velikoj podršci Vojvođana, SVM je postigao istorijski uspeh na opštim izborima 21. juna“.​

„Suprotno lažnim vestima koje su objavljene u medijima, SVM nije vodio kampanju, niti učestvovao na lokalnim izborima u Južnoj Srbiji. Ni u Vranju, niti bilo gde drugde. To što je izborna lista Grupa građana „Srpska desnica“ na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, velika je slučajnost.​ Pretpostavljamo da su birači koji su za njih glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata.​

Savez vojvođanskih Mađara će kao regionalna stranka i stranka mađarske nacionalne zajednice u Srbiji nastaviti da i u budućnosti u prvi plan stavlja interese svojih birača“, saopštio je na sajtu SVM Balint Pastor, nosilac liste Saveza vojvođanskih Mađara na proteklim izborima.

Pastor u razgovoru za Danas kratko objašnjava izborni uspeh SVM :

„To je rezultat rada i poštenja i toga što je mađarska zajednica ovom prilikom puta bila jedinstvena, nije bilo nijedne druge mađarske liste i to su tri razloga koja su dovela do dobrog rezultata“.

SVM je u protekle četiri godine sarađivala sa Srpskom naprednom strankom na svim nivoima, a Pastor kaže da su spremni da saradnju nastave.

„SNS ima dvotrećinsku većinu i na njima je odluka da li će bilo koga zvati u vladu. Treba da sačekamo najpre da se objave konačni izborni rezultati nakon ponovljenog glasanja 1. jula. Ukoliko nas budu zvali na razgovore mi ćemo se tom pozivu, naravno, odazvati. A to se odnosi na saradnju na svim nivoima“, zaključio je Balint Pastor.

SVM je na izborima za republičku Skupštinu osvojio 2,45 odsto glasova. Na izborima za Skupštinu Vojvodine SVM je udvostručila skor i osvojila oko 90.000 glasova ili nešto više od 9 posto, zauzevši treće mesto, tek nešto manje od koalicije SPS-JS, a znatno više od lista Vojvođanski front, SRS, Metla i POKS, koje su, takođe, izborile ulazak u Skupštinu Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari