Bastać: PSG, POKS i DJB spremaju se da izađu na izbore na Starom gradu 1Foto: Miroslav Dragojevic

Znamo da se za izlazak na lokalne izbore na Starom gradu spremaju Pokret slobodnih građana, POKS i Dosta je bilo, pošto skupljaju potpise za predaju liste. Nemam saznanja hoće li još neke stranke, udruženja ili političari pokušati da uđu u trku.

To kaže za Danas predsednik opštine Stari grad i predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać upitan da li ima saznanja koje će opozicione liste učestvovati na izborima na toj opštini.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić saopštio je prošle srede da će ta partija nastaviti bojkot parlamentarnih izbora, ali da će zajedno sa Pokretom slobodnih građana i Novom strankom učestvovati na lokalnim izborima na Vračaru.

Politikolog Filip Balunović ocenjuje za Danas da je odluka SDS, PSG-a i Nove o zajedničkom izlasku na izbore na Vračaru doneta „ad hoc“. Prema njegovom mišljenju, sve što se radi u politici ima smisla samo ukoliko postoji dugoročni plan i strategija.

– To što su doneli odluku neposredno nakon raspisivanja izbora govori o tome da nemaju dugoročni plan oko toga kako se treba ponašati u datom političkom kontekstu – smatra Balunović.

Po njegovom viđenju, odluka Socijaldemokratske stranke da izađe na lokalne izbore, a bojkotuje republičke, legitimna je, ali je ona trebalo da bude donesena znatno ranije, da bi se pripremilo biračko telo, te da građani ne bi bili u zabuni oko toga da li se i koji se izbori bojkotuju.

Ipak, Balunović smatra da na taj način SDS pokušava da gradi svoju poziciju unutar opozicionog bloka.

– To je legitimno, ali je trebalo da se radi znatno ranije. Bezidejnost u principu rezultira u „ad hoc“ akcijama različitih aktera na opozicionoj strani – smatra Balunović.

Upitan kakve su šanse koalicije SDS, PSG i Nove stranke na Vračaru, on odgovara da nema nikakve parametre, ali da će, imajući u vidu da je cenzus spušten na tri posto i da je reč o Vračaru, oni ući u tu lokalnu skupštinu.

– Oni pokušavaju da eventualni ulazak ili da kažemo „izborni uspeh“, ma koliko to bilo procenata, predstave kao neki reper za uspeh koji može da usledi kasnije u nekim drugim mestima na nacionalnom nivou. Mislim da to ni izbliza nije reprezentativno, kao što ni život na Vračaru nije reprezentativan za život u Srbiji – ističe Balunović.

Kada je reč o Pokretu slobodnih građana, koji skuplja potpise za ulazak u trku za parlament, on očekuje da će PSG ući u skupštinu.

– PSG neće ući u parlament zbog ideje, jer ideja koja stoji iza tog pokreta nije niti nova, niti su oni popunili nekakav prostor. To je neka liberalna pozicija koju smo imali prilike da viđamo ranije, oličenu u LDP-u na primer. Ono po čemu se PSG razlikuje jeste njihov lider i način na koji on interveniše u politički prostor. To je možda delotvorno na kratke staze, u smislu ulaska u parlament. Međutim, na duže staze, takav način vođenja politike, bez sadržaja i sa mnogo eksplicitnih momenata forme, ne može da napravi neku razliku u političkom prostoru – analizira Balunović.

Podsetimo, prema saznanjima koja je Danas ranije objavio, pored Vračara, Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Nova stranka ozbiljno razmišljaju o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u beogradskoj opštini Stari grad, ali i u još nekim opštinama.

Izvori Danasa iz pomenutih stranaka i pokreta objašnjavaju da broj opština na kojima će zajedno nastupiti zavisi od organizaciono-tehničkih uslova koji utiču na prikupljanje potpisa, s obzirom na to da je poslednji rok za predaju lista kratak (5. jun) i da za svakog kandidata sa liste treba prikupiti najmanje 30 potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari