CRTA podnela i treću prijavu policiji zbog sumnje na korupciju 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO

Podneli smo i treću prijavu policiji zbog sumnje na postojanje korupcije, a to je opet „Bugarski voz“, u pitanju je opet Zrenjanin, rekao je Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

Nakon već jednog prijavljenog slučaja u Zrenjaninu i drugog u Požarevcu, pojavio se i treći slučaj, takođe u Zrenjaninu.

Lica koja su evidentirala birače pre odlaska na birališta i zatim su se birači kod njih vraćali i dolazilo je do razmene.

Nedeljkov je istakao da je broj nepravilnosti porastao na pet odsto biračkih mesta, govoreći o pojedinačnim slučajevima.

Najčešće nepravilnosti, kako je naveo, jesu višesturko glasanje, glasanje umesto drugog lica ili neproveravanje lične karte.

Ono što su posmatrači takođe zabeležili jeste pravljenje paralelnih spiskova, tačnije pravljenje istih kopija van biračkog mesta, što je krivično delo, kako navodi Nedeljkov.

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 17 časova izašlo je 38,2 odsto građana, pokazuju podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Značajnije nepravilnosti uočene su na četiri odsto biračkih mesta širom Srbije, što je udvosturčen procenta u poređenju sa 2016. godinom.

Ukupan broj građana upisanih u birački spisak iznosti 6.584.376, prema objavama Republičke izborne komisije (RIK), ukupan broj biračkih mesta je 8.386.

U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.

Da bi sve bilo regularno, neophodno je tokom glasanja ispoštovati sva pravila na biračkom mestu.

Većina biračkih mesta otovrena su na vreme, dok je 13 odsto otvoreno sa zakašnjenjem.

Rad CRTE možete uživo pratiti na njihovom Jutjub kanalu.