Nedeljkov (CRTA): Na dva odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljnije nepravilnosti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Većina biračkih mesta otovrena su na vreme, dok je 13 odsto otvoreno sa zakašnjenjem, a na dva odsto zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti, izjavio je Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov, na današnjoj prvoj konferenciji.

Prema njegovim rečima, na 96 odsto biračkih mesta proces je urađen u skladu sa zakonom, a na 97 odsto biračkih mesta obezbeđena je zaštitna oprema protiv korona virusa.

Na 99 odsto biračkih mesta, rekao je Nedeljkov, ispoštovane su mere i kontrolni listić je ubačen zajedno sa prvim glasačem.

Međutim, istakao je da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti. Ugrožavanje tajnosti glasanja, galsanje galsača koji nije upisan u birački spisak ili da kutija nije zapečaćena na isparvan način.

Na tri biračka mesta posmatračima CRTE u početku nije dozvoljneo da prate rad, ali ipak je to rešeno i oni su dobili dozvolu, naveo je Nedeljkov.

Posmatrači CRTE raspoređeni su na 500 biračkih mesta na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje, a njihovi mobilni timovi prate dešavanja i van uzorkovanih biračkih mesta u svim regionima, a pratiće, kako su istakli, i rad Republičke izborne komisije.

Rad CRTE možete uživo pratiti na njihovom Jutjub kanalu.

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 9 časova izašlo je 5,4 odsto građana, pokazuju prvi podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ukupan broj građana upisanih u birački spisak iznosti 6.584.376, prema objavama Republičke izborne komisije (RIK), ukupan broj biračkih mesta je 8.386.

U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.

Da bi sve bilo regularno, neophodno je tokom glasanja ispoštovati sva pravila na biračkom mestu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Nedeljkov (CRTA): Na dva odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljnije nepravilnosti”

  1. Verujem da ce se i te nepravilnosti otkloniti u sto kracem roku, te da ce gradjani i na tim birackim mestima moci da izraye svoje biracko pravo.

  2. Nepravilnosti na izbornom mestu 84 opstine Zvezdara.
    1. Usao sam u prostoriju gde pise izborno mesto 84, gospodin kome sam predao listice pitao je iz koje ulice dolazim, nije mi bilo jasno pa sam mu odgovorio pise vam na listicima (uredno sam prijavljen na adresi na kojoj zivim i posedujem sva dokumenta sa tom istom adresom).
    2. Listice je zatim preuzeo drsko jedan primitivni gospodin koji je poceo da se dernja moje ime ime oca i prezime i mojom adresom. Pitao sam zasto se dernja i zasto javno otkriva moj identitet, nasta on odgovara da mlade dame koje sede sa izbornim listama slabo cuju.
    Uplasio sam se za konsekvence i glasao protiv svoje volje bojecise da je kompromitovana moj identitet i ugrozena moja sigurnost.

  3. Da, bile su, razmak od 2 metra izmedju glasača se nije poštovao, već je bio obočno oko 1,8 metara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.