DJB podneo krivičnu prijavu zbog falsifikovanja zapisnika, tvrde da su otkrili izbornu prevaru 1Foto: Logo

Pokret Dosta je bilo (ĐB) saopštio je večeras da je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i članova biračkih odbora sa četiri biračka mesta u Srbiji zbog falsifikovanja zapisnika, kao i da su prijavom obuhvaćeni i „svi drugi koji su učestvovali u organizovanom kriminalnom poduhvatu izborne prevare“.

Iz tog pokreta su naveli da su uvidom u džakove sa biračkim materijalom sa parlamentarnih izbora održanih u nedelju, otkrili „način izborne prevare“.

„Koristeći pravo uvida u birački materijal, poslanici ĐB su u sredu, 25. juna proverili sadržaj džakova sa četiri biračka mesta slučanim uzorkom i uporedili ih sa zapisnicima koji im pripadaju. U sva četiri proveravana slučaja pronašli smo da nijedan džak sa biračkim materijalom ne odgovara sadražaju zapisnika na osnovu koga RIK utvrđuje regularnost i rezultate izbora. Zapisnici su očigledno falsifikovani u skladu sa unapred projektovanim izbornim rezultatima“, naveli su iz Dosta je bilo.

Zatražili su od tužilaštva da reaguje po hitnom postupku, „zaštiti inkriminišući birački materijal od sakrivanja i uništavanja dokaza, kako bi se zaštitila Ustavom garantovana izborna volja građana, te proveri sadržaj džakova sa svih biračkih mesta“.

„Na biračkom mestu 14 na Čukarici, na kome glasaju stanovnici Požeške ulice na Banovom brdu, u zapisniku stoji da je broj neupotrebljenih listića 1.627, dok ih u džaku ima samo 773. Očigledno je da je birački odbor sa tog biračkom mesta 854 neuopotrebljena listića predao nekom drugom kako bi se nameštali rezultati na drugim biračkim mestima“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su „nepoklapanja između stvarno izražene biračke volje građana i zapisnika po osnovu kojih RIK proglašava rezultate izbora, toliko skandalozno velika da bi ponavljanje celokupnih izbora postalo neminovnost“.

„Na osnovu ovih rezultata uvida u samo četiri biračka mesta, poslanici ĐB su od RIK-a tražili uvid u celokupan birački materijal za sva biračka mesta“, naveli su iz pokreta i najavili da će rezultate tog uvida predstaviti sutra u 11 časova na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari