Dveri: Lokalni izbori u Čačku nisu legitimni jer je izašlo manje od 50 odsto birača 1Foto: Logo

Gradska organizacija Dveri u Čačku saopštila je danas da su lokalni izbori u tom gradu pokazali da aktuelna vlast nema legitimitet jer je na lokalne izbore izašlo manje od 50 odsto birača.

„Sa izlaznošću koja definitivno nije prešla 35 odsto bojkot u Čačku je više nego uspeo, a dosadašnja vlast je izgubila poverenje Čačana“, navodi se u saopštenju.

Dveri dodaju da su lokalni „moćnici“ Srpske napredne stranke (SNS), kada su u poslepodnevnim satima shvatili da je bojkot pobedio i da će uz Beograd i druge velike gradove Čačak imati najmanju izlaznost u Srbiji, „lažirali“ izlaznost .

„U poslednjih nekoliko sati biračka mesta u Čačku su bila bukvalno prazna jer je vlast sve svoje glasače izvela još pre podne. Tada su krenula telefonska pozivanja i pretnje da mora da se izadje na izbore, ali uzaludno“, navodi se u saopštenju.

Dveri navode da je prema zvaničnim podacima izlaznost u 16 časova bila 27 odsto i da je nemoguće da se u preostala četiri sata podigla za 20 odsto.

„Posebno je smešno da je izmedju 19 i 20 sati najedanput na izbore izašlo skoro 10 odsto glasača. Ovakav izborni kriminal ne bi bio moguć bez dogovora sa ostalim učesnicima na lokalnim izborima koji su morali da zažmure na oba oka i dozvole lažiranje izlaznosti, a zauzvrat su nagradjeni prelaskom smanjenog cenzusa od 3 odsto i ulaskom u lažnu gradsku skupštinu“, navodi se u saopštenju.

Dveri ocenjuju da Skupština Čačka, budući gradonačelnik i Gradsko veće nemaju podršku 65 odsto Čačana i da su oni „nelegitimni“.

„Ovi lažni izbori su propali i moraju biti ponovljeni što pre. Ujedinjena čačanska opozicija u bojkotu posle tih novih i vanrednih izbora ima veliku šansu da smeni tajkunski i kriminalni režim SNS i SPS koji vlada Čačkom već osam godina“, navodi se u saopštenju Gradske organizacije Dveri u Čačku.

Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije, u Čačku je na lokalne izbore izašlo 43.277 glasača, što je 44,81 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

U birački spisak Čačka upisano je 96.576 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari