GIK u Nišu ne zna kolika je izlaznost 1Niš ilustracija Foto: FoNet/ Konstatin Kamenov

Predsednica Gradske izborne komisije LJiljana Berić kazala je večeras, dva i po sata po zatvaranju birališta, da ova komisija ne zna konačnu izlaznost građana Niša na parlamentarnim i lokalnim izborima i da će to znati tek kada joj stignu zapisnici sa svih 176 biračkih mesta.

– Mi poslednji presek izlaznosti pravimo u 18 časova. Po zatvaranju biračkih mesta, niko nam ne javlja izlaznost u 20 časova, već čekamo zapisnike sa svih biračkih mesta, na osnovu kojih istovremeno određujemo i izlaznost i rezultate.

Za sada nam je stigao zapisnik sa samo jednog biračkog mesta- rekla je Berić za Danas, dodajući da GIK-u do večeras u 22.30 časova nije stigao nijedan prigovor na regularnost izbornog procesa.

Ona je kazala da su u izbori u Nišu produženi samo na jednom biračkom mestu, a da na ostalim biračkim mestima posle 20 časova glasaju samo oni građani koji su se zatekli unutar i ispred birališta.

– Produženo je glasanje za nešto više od sat vremena samo na jednom biračkom mestu, pošto je tu i počelo sa tolikim zakašnjenjem. Na nekim biračkim mestima se glasalo i nešto posle 20 časova, kako bi glasanje bilo omogućeno građanima koji su se zatekli unutar i ispred biračkog mesta, kako nalaže zakon. Član biračkog odbora dužan je da stane u 20 časova iza poslednjeg građanina koji se zatekao ispred biračkog mesta, tako da oni koji dođu posle toga nisu glasali- rekla je ona.

Jedan od dvojice nosilaca izborne liste Narodni blok, general Momir Stojanović, prethodno je kazao za naš list da je na mnogim biračkim mestima u Nišu produženo glasanje, kako bi Srpska napredna stranka „napabirčila veću izlaznost“, pošto je ona u ovom gradu nezadovoljavajuća.

On je rekao da su produžetku glasanja prethodili „ organizovani odlasci aktivista SNS od kuće do kuće, kako bi izbršili pritisak na svoje inertne pristalice i građane da izađu na izbore“.

Poverenik SNS za Niš Zvezdan Milovanović je ovakve navode demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari