Jovanović: Vučićeva, a ne naša metla, počistila opoziciju 1Foto: BETAPHOTO/ Metla info

Pokretu obnove Kraljevine Srbije i pokretu Metla 2020 nedostaje par hiljada glasova kako bi prešli cenzus od tri odsto na parlamentarnim izborima.

I dok u POKS-u optimistički veruju da 5.000 nedostajućih glasova mogu da preskoče u drugom izbornom krugu, dotle u pokretu Metla tvrde da su 10.000 glasova koji im nedostaju za njih nedostižni, uprkos mogućnosti pisanja nekih prigovora i ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima širom Srbije.

Glavni problem na ovim parlamentarnim izborima, kako ocenjuju, je nemogućnost kontrolisanja kompletnog izbornog procesa.

„Ne mogu reći da smo nezadovoljni izbornim rezultatom kako na parlamentarnim, tako i na pokrajinskim i lokalnim izborima, uprkos tome što smo bili taoci s jedne strane SNS i Aleksandra Vučića, a s druge strane Saveza za Srbiju i zagovornika bojkota. Nas gotovo da nije bilo u medijima, osim u profesionalnom Danasu, za razliku od Aleksandra Šapića, koji je imao ogroman prostor za predstavljanje. No, bilo kako bilo mi još imamo šansu da preskočimo cenzus i uđemo u republički parlament, budući da su izborni rezultati na nekoliko desetina mesta oboreni i tu će biti ponovljeni izbori za dve nedelje. To su mesta gde ima dosta prigovora i dosta birača, a nama nedostaje oko 5.000 glasova, što je dostižno. Mislim da Ii naprednjacima odgovara da u parlament uđe još neka stranka. Monarhisti imaju veliku šansu da uđu u Skupštinu Srbije, posle 75 godina i neće je propustiti“, kaže za Danas Žika Gojković, lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije i dodaje da njegova stranka već sutra kreće u kampanju za drugi krug izbora.

Miloš Jovanović, lider DSS i pokreta Metla, kaže da nije zadovoljan izbornim rezultatom na parlamentarnim izborima, i dodaje da ne postoji šansa  da, ni nakon ponovljenih izbora, na nekim biračkim mestima, Metla uđe u parlament.

„U ovom potpunom čišćenju političke scene ,metlom’ je počišćena opozicija, ali ne našom, nego metlom Aleksandra Vučića. I naš neuspeh, gledano u globalu, i nije toliko veliki. Nije to ni malo glasova koje smo osvojili, pogotovo zato što smo u četrdesetak mesta na lokalu, gde smo išlči na izbore, prešli cenzus. Tamo gde nismo na ivici smo da uđemo u lokalne parlamente – u Šapcu, gde nam fali pedesetak glasova, ili u Sremskoj Mitrovici. Na lokalu smo mnogo bolje prošli nego na parlamentarnim izborima, gde nam fali desetak hiljada glasova, što nije malo. Videćemo kakvi je stanje sa zapisnicima, tražićemo na uvid tamo gde ima nečeg sumnjivog, ali za sve to su potrebni resursi. Malene su ruke, malena je i snaga“, kaže Jovanović.

Rezultati POKS-a

Prema rečima Žike Gojkovića, Koalicija Za Kraljevinu Srbiju na republičkim izborima osvojila je 2,92 odsto glasova na obrađenih 85 odsto biračkih mesta u Srbiji. Nisu obrađeni podaci sa Kosova i Metohije i dijaspore, ali je nesumnjivo ta koalicija četvrta po broju glasova od 21 izborne liste.

„Na pokrajinskim izborima prešli smo cenzus i osvojili pet poslaničkih mandata. U gotovo 30 gradova i opština POKS je samostalno prešao cenzus i imaće svoje odbornike i to u mestima: Kragujevac, Sombor, Kruševac, Jagodina, Valjevo, Čačak, Pirot, Čajetina, Bečej, Knjaževac, Sopot, Irig, Ub, Arilje, Prokuplje, Trstenik, Priboj, Temerin, Bogatić, Ivanjica, Topola, Batočina, Žitište, Žabalj, Vrbas, Temerin i Sremski Karlovci. U još 10 opština i gradova POKS je učestvovao na lokalnim izborima u koaliciji i postao parlamentaran: Kraljevo, Novi Sad, Bačka Palanka, Knić, Petrovac na Mlavi, Ljubovija, Užice, Srbobran, Subotica, Grocka, Lazarevac, Sjenica… Uočili smo nepravilnosti na više od 30 biračkih mesta i podnećemo prigovore. S obzirom da se radi o ozbiljnim propustima biračkih odbora, očekujemo ponovljene izbore na njima“, ističe Gojković.

U vladu samo ako je za kralja

Na pitanje da li bi prihvatio Vučićev predlog da POKS uđe u vladu, čak i ako ne pređe cenzus, Gojković kaže da su oni odavno rekli da mogu da prihvate saradnju samo sa onim strankama koje su prihvatile monarhistička načela POKS-a. „Da budemo privezak u nekoj vladi to zaista ne želimo. Posle ovih izbora ne verujem da će se to desiti, tako da je i ta priča izlišna“, kaže Gojković.

DSS: O vladi odlučuje narod

Miloš Jovanović, prvi sa liste Metla 2020 i lider DSS, ne bi prihvatio Vučićev poziv za ulazak u vladu sve kada bi taj poziv i bio upućen, jer, kako kaže o tome ko ulazi u Vladu, odlučuje narod, a ne predsednik Srbije, jer je volja građana iznad volje predsednika. „Da smo hteli sa njima u vlast to bismo radili ranije, a nismo jer se ne slažemo po pitanju kosovske politike koja je ptotivustavna, ali i po pitanju tehnologije vladanja i manjkavosti demokratskog poretka“, kaže Jovanović.

Metla ušla u lokalne parlamente

Metla je, tvrdi Miloš Jovanović, zadovoljna lokalnim izborima, jer je u Beogradu izašla na šest opština i u svih šest prešla cenzus. „Prešli smo cenzus i u Zrenjaninu, Užicu, Somboru, Novom Sadu, ali imaćemo i četiri poslanička mesta u pokrajinskom parlamentu“, ističe Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari