Klačar: Rezultati parlamentarnih izbora loša poruka za opoziciju, a nisu dobri ni za SNS 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Izvršni direktor organizacije CeSID Bojan Klačar izjavio je danas da su rezultati parlamentarnih izbora loša poruka za opoziciju, ali da nisu dobri ni za Srpsku naprednu stranku (SNS).

„Ovakvi izborni rezultati su vrlo loša poruka za opoziciju. Posebno za one koji su izašli na izbore, a manjim delom i za one koji su bojkotovali. Ovi rezultati nisu dobri ni za samu SNS, jer govore o velikoj koncentraciji političke moći. Ona podrazumeva odgovornost. To znači da će iza ključnih političkih odluka morati da preuzmu najveći teret u odgovornosti“, rekao je Klačar za N1.

On je naveo da ima nekoliko utisaka kada se pogledaju rezultati.

„Prvi je da nije došlo do nikakvih političkih promena. Drugi je da ćemo imati parlament koji neće odražavati realno stanje raspoloženje birača, imajući u vidu da deo birača koji nisu izašli na izbore nemaju svoje predstavnike. Treći zaključak je da je Srbija zemlja sa stranačkim sistemom u kome postoji jedna dominantna stranka, i ona diktira političke trendove, i upravlja političkim životom“, naveo je Klačar.

Dodaje da će se krupne političke promene dogoditi u nedeljama ispred nas. Govoreći o najavama da će uprkos ubedljivoj pobedi SNS možda ponuditi učešće u Vladi Srbije i još nekim strankama, on podseća da su takve reakcije od njih dolazile i nakon prethodnih izbora.

„SNS je uvek pravila šire koalicije od onoga što je neophodno u parlamentu. Izvesno je da će otvoriti prostor možda i za neke koji nisu bili članovi stranke, ali je i izvesno da će nastaviti vrlo uspešnu saradnju sa bošnjačkom i mađarskom nacionalnom zajednicom“, ukazao je Klačar.

Prema njegovim rečima, ostaje pitanje, kada je reč o izvršnoj vlasti, da li će tu biti mesta za SPS i Ivicu Dačića, ali je izvesno da će SNS pokušati da napravi nešto širu koaliciju između ostalog i zbog činjenice da bi podelili odgovornost. Govoreći o izlaznosti, on je, uz zadršku, ocenio da će verovatno ona biti oko 49 odsto, i precizirao da ćemo tačne brojke dobiti u četvrtak od predstavnika RIK. Govoreći o bojkotu, Klačar je rekao da je njegov utisak da bojkot opozicija nema razloga za zadovoljstvo i da su birači preneli da bi njihova očekivanja morala da budu zadovoljena na drugačiji način.

„Čini se da je vreme da kompletna opozicija pronađe drugačije načine u borbi protiv SNS“, napomenuo je Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari