Kraljevo: Ista kandidatkinja na dve liste - radikala i narodnjaka 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Na društvenoj mreži Tviter sa naloga pod imenom „KV citizen“ objavljene dve fotografije delova Zbirne liste utvrđene 10. juna 2020.

Rešenjem Gradske izborne komisije u Kraljevu pod brojem 135/20 u kome se, na dve od ukupno devet izbornih lista, na listi Srpske radikalne stranke i listi koalicije Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević, nalazi, navodno, ista osoba, izvesna Stefana Lazić, rođena 1995, po zanimanju medicinski tehničar.

Istu primedbu, uz još i nekolicinu drugih, na svojoj konferenciji za štampu a i na društvenim mrežama iznela je i lista Hrabro – Strahinja Erac – Srpska stranka Zavetnici koja je osvojila 1.364 ili 2,82 odsto glasova.

I zaista na ovoj Zbirnoj listi na spisku kandidata za odbornike Srpske radikalne stranke kao zadnji, 24. kandidat, navodi se Stefana Lazić, rođena 1995, po zanimanju medicinski tehničar iz Kraljeva.

Isti podaci, Stefana Lazić, rođena 1995, po zanimanju medicinski tehničar iz Kraljeva navode se i na rednom broju 19 liste koalicije Narodni blok – Velimir Ilić – Ljubiša Jovašević.

Član Zakona o lokalnim izborima 20 je jasan: jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi. Član 26 pomenutog zakona kaže da: „zbirnu izbornu listu utvrđuje izborna komisija i ona sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu“. Kako saznajemo, Gradskoj izbornoj komisiji je predat prigovor koji ukazuje na ove navode.

U postupak zaštite izbornog prava, shodno članovima 54 i 55 Zakona o lokalnim izborima uključiće se Upravni sud koji će svojom Odlukom meritorno rešiti izborni spor.

Ako je po prigovoru, odnosno po žalbi, poništena radnja u postupku izbora ili izbor odbornika, izborna komisija je dužna da odgovarajuću izbornu radnju, odnosno izbore ponovi u roku predviđenom ovim zakonom za ponovne izbore.

Dve liste sa navodno jednom istom kandidatkinjom nisu dostigle izborni cenzus od tri odsto i neće imati odbornike u novom sazivu Skupštine grada. Srpska radikalna stranka je sa 1.153 glasa osvojila 2,38 odsto, a izborna koalicija pod nazivom Narodni blok – Velimir Ilić – Ljubiša Jovašević je osvojila 1.059 glasova ili 2,19 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari