Obradović za NIN: Vreme je da se okrenemo društvenom pomirenju i dijalogu 1Boško Obradović Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

On je istakao da živimo u društvu koje je podeljeno po svim osnovama i da klizimo u atmosferu daljih građanskih sukoba, što, kako je ocenio, ozbiljno ugrožava našu nacionalnu i državnu stabilnost.

„Još uvek nismo prevazišli ni razmirice iz vremena Drugog svetskog rata niti pobedili traume iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji od 1990. do 1999. godine. Delimo se i dalje na partizane i četnike, starosedeoce i dođoše, građansko i nacionalno, tradicionalno i moderno… Podele koje vode građanskim sukobima i sukobi koji završavaju građanskim ratom nisu budućnost koju želimo svome narodu i državi. U demokratijama su razli-čita pa i suprotstavljena mišljenja normalna stvar, ali ne smeju biti po-vod za opasnu mržnju deobe i sukobe unutar jednog društva“, naveo je Obradović.

On je ukazao da u Srbiji više nema prostora za bavljenje politikom, i da su različite metode borbe kojima se služio imale za cilj da ukaže na „ustavo-rušiteljsko bezakonje vlasti koje nas je vratilo u pretpolitičko društvo“.

„Ostajući veran političkom identitetu i programu Srpskog pokreta Dveri, ali priznajući svoje greške i neprimerene postupke, pružam ruku demokratskoj javnosti u cilju zajedničkog dolaska do društvenog pomirenja, dijaloga i dogovora jer je opšte društveno stanje neslobode, nesigurnosti i nepravde alarmantno. Vreme je da se okrenemo društvenom pomirenju i dijalogu. Postoje osnovne društvene vrednosti koje su izvan svih naših razlika i podela i mogu biti temelj novog društvenog dogovora“, rekao je Boško Obradović, navodeći poštovanje Ustava, vladavinu zakona, nezavisne državne institucije, ljudska prava, neselektivan rad pravosuđa i druge temeljne demokratske vrednosti kao što su sloboda medija i sloboda izbora.

Novi patriotizam bi, smatra on, trebalo da bude ustavnopravni patriotizam.

„Onda će svi pošteni ljudi moći da se pre-poznaju u budućoj Srbiji koja počiva na ključnim evropskim postulatima oličenim u krilatici „Sloboda, sigurnost i pravda za sve“, dodao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna moderna konzervativna politička paradigma koja postoji svuda u Evropi i svetu, kao i da je hrišćansko-demokratska unija Srpski pokret Dveri spreman da podeli odgovornost za delovanje jedne takve nove nacionalne i demokratske političke opcije. Obradović je pozvao političke neistomišljenike iz redova građanske opcije na otvorenu komunikaciju oko bazičnih demokratskih vrednosti oko kojih svi možemo da se saberemo i čije sprovođenje ćemo svi i garantovati.

„Ovo može da uspe jedino kao stvar našeg međusobnog poštovanja, razumevanja i saradnje“, naglasio je on.

Takođe je pozvao i najstarije i najuglednije nepolitičke nacionalne institucije da se kao moderatori i sagovornici uključe u ovaj nasušni javni projekat društvenog pomirenja, dijaloga i dogovora. Njihova odgovornost u tom smislu, kako kaže Obradović, je ogromna i nije dovoljno samo da konstatuju nedemokratsko stanje u Srbiji.

On je pozvao i javne ličnosti od nesumnjivog društvenog ugleda i moralnog kredibiliteta u Srbiji, regionu i rasejanju da se uključe kao društvena svest, savest i savet u ovaj dijalog i dogovor, kao i da ga svojom inicijativom ubrzaju.

A s druge strane pozvao je i aktuelnu vlast u Srbiji da se zaustavi na putu kojim je krenula i koji nas, kako ocenjuje, vodi u sve veće građanske tenzije.

„Vlast treba da se okrene nacionalnom pomirenju i društvenom, političkom i medijskom dijalogu Kao iskreni čin želje za ovim pomirenjem, dijalogom i dogovorom, doživeo bih odlaganje nedemokratskih, protivustavnih i zdravstveno rizičnih izbora zakazanih za 21. jun, kao i početak razgovora između vlasti i opozicije o prevazilaženju aktuelne ustavno-političke krize. U suprotnom, takvi izbori biće i ova slika nedemokratskog režima i pravac daljeg produbljenja sveukupne krize u našem društvu“, poručio je lider Dveri.

Kao strateški i trajan izlazak iz ove krize vidi upravo dugoročno uspostavljeni društveni mehanizam dijaloga i dogovora u svim, a posebno u kriznim situacijama, o kome je govorio Vladimir Kostić, predsednik SANU. U konkretnom sadašnjem slučaju to bi bio razgovor i dogovor o novom terminu izbora i stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore, što bi bilo potvrđeno posebnim zakonom u Narodnoj skupštini od strane svih političkih opcija.

„Bez obzira na odgovor vlasti i drugih učesnika na raspisanim izborima, ovu obavezu svakako treba da preuzmemo na sebe kao opozicija koja bojkotuje nastupajuće izbore na svim nivoima, i ovaj preko potrebni društveni mehanizam uspostavimo unutar svojih redova, kako bismo zaslužili poverenje građana da ćemo na taj način voditi državu kada dođemo na vlast i kako nam se nešto slično onome što danas imamo u Srbiji nikada više ne bi ponovilo“, naveo je Obradović za NIN, dodajući da je u ime pokreta Dveri spreman da bude deo tog presudnog društveno-političkog preusmerenja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.