Odbijena odbornička lista Zdrave Srbije, zbog slogana „Za zdravo Užice“ 1Foto:Zdrava Srbija

 Gradska izborna komisija u Užicu je, najpre, prihvatila izbornu listu Zdrave Srbije za odbornike u tom gradu, a potom ju je odbila, nakon prigovora člana SRS.

Milan Stamatović, lider te stranke i predsednik opštine Čajetina, saopštio je da je „prigovor na prihvaćenu izbornu listu kap koja je prelila času“ i da je ta stranka „očekivala nepoštenu izbornu igru, jer vlast oseća ogroman strah od gubitka izbora u Užicu“.

„Užičani su, svojim velikom podrškom Zdravoj Srbiji sa više od 2.000 potpisa, jasno pokazali da im je dosta da gledaju ista lica koja već 30 godina sprovode lošu lokalnu politiku“, saopštio je Stamatović.

Uz ocenu da je „vreme za promenu loše politike, podaništva Beogradu i beogradskim partijama“, on je naveo da je vreme i za „nove i čestite ljude koji od Užica ponovo mogu napraviti lidera zapadne Srbije“ i poručio da će „21. juna Užice pripasti Užičanima“.

Vladan Virijević, šef izbornog štaba Zdrave Srbije u Užicu, objasnio je za Danas da su su izbornoj komisiji podneta, ustvari, dva prigovora od kojih je jedan prihvaćen.

On je naveo da je komisija uvažila prigovor građanina, za koga je rekao da je član SRS, a da je odbacila drugi prigovor koji je, kako je dodao, podneo član Pokreta slobodnih građana.

„Oni su prigovore podneli kao fizička lica, a ne kao predstavnici tih stranaka“, pojasnio je Virijević i dodao da je komisija usvojila prigovor člana SRS koji se odnosio na naziv liste Zdrave Srbije.

„Listu smo nazvali „Milan Stamatović- Zdrava Srbija za zdravo Užice“.

Međutim, po tumačenju izborne komisije, dodatak, odnosno slogan „Za zdravo Užice“ ne bi smeo da bude u nazivu liste, jer na izbore izlazimo samostalno, a ne kao koalicija“, kazao je za Danas Virijević.

Drugi prigovor, dodaje, „odnosio se na dva imena i prezimena u nazivu liste, što nije bilo tačno i komisija ga je odbila“.

Milka Protić, predsednica GIK, navela je da naziv liste mora da odgovara registrovanom imenu stranke, ukoliko ona samostalno izlazi na izbore.

Ona je dodala da su predstavnici Zdrave Srbije, najpre prikupljali potpise za podršku koaliciji Milan Stamatović- Zdrava Srbija za zdravo Užice“, a kako se taj koalicioni sporazum nije ostvario nastavili su da, pod istim nazivom, prikupljaju potpise kao samostalna stranka.

„Zakon o lokalnim izborima i uputstvo koje smo dobili od RIK-a kažu da kada stranka izlazi samostalno na izbore ne može da ima taj dodatak.

Tražili smo od predstavnika Zdrave Srbije da to, u zakonskom roku od 48 sati, isprave i oni su delimično to uradili. Međutim, zbog kratkog roka i više od 2.000 potpisa, nisu mogli da isprave naziv u obrascima sa potpisima građana.

Ipak, komisija je usvojila listu, smatrajući da građani nisu bili u zabludi kada su je potpisima podržali. Prigovor je potom podneo član SRS i većina članova komisije ga je, s obzirom na to da naziv liste nije promenjen, prihvatila i odbila je listu“, rekla je za Danas Milka Protić, predsednica GIK u Užicu.

 Predaja liste u četvrtak

Zdrava Srbija će u četvrtak, 4.juna u 15 časova, ponovo predati listu sa izmenjenim nazivom, odnosno bez slogana „Za zdravo Užice“. Na listi je 45 odborničkih kandidata, koje predvodi dr Radmila Smiljanić, a prema Virijevićevim rečima podržalo ju je oko 1.500 Užičana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari