Politikolog Samardžić: Svejedno je ko pobeđuje na izborima 1Foto: Zoran Dedić

Svejedno je ko pobeđuje na izborima u Srbiji, dokle god ona ima kolonijalni status i dokle god o njenoj sudbini odlučujue neko sa strane, smatra politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Nema nijedne značajne političke partije koja zahteva da se Srbija oslobodi od kolonijalnog položaja, upozorava on i kaže da su kosmopolitski liberali za Zapad, a nacionalstička desnica za Rusiju ili Kinu, dok je Srbiji potrebna suverenost.

– Politički akteri evroliberalne orijentacje su protiv Vučićeve lične vlasti, ali ne i njene prokapitalističke ideološke osnove. Priliku su dobili tokom pandemije kada je on, više nego ranije, počeo da se dodvorava Kini. U isto vreme, prokineski orijentisani Vučićevi protivnici gotovo su postali nevidljivi. Zadatak većine opozicionih političara u Srbiji je da vrše pritsak na Vučića kako bi se ovaj više orijentisao prema njihovom patronu. On, pak, čini ustupke svim državama koje su sposobne da izvrše dovoljno snažan pritisak na njega. Naravno na štetu Srbije, u kojoj vlada onaj političar koji pristaje da bude „sluga sviju gospodara“ – ocenjuje Samardžić.

On kaže da zbog potpune kontrole koju nad političkim životom u našoj zemlji imaju velike sile i siromaštva nije do sada nastala neka politička snaga koja bi insistirala na samostalnosti naše države.

Razvijanje i širenje političkih ideja i programa kontrolišu mahom zapadne fondacije kojima nije u interesu da nastane neki politički pokret koji bi mogao da ponovo otvori razvojne perspektive i da nas oslobodi od diktature najmoćnijih država i globalizovanog kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari