Potvrđene najave Danasa: Naprednjaci mogu samostalno da formiraju vlast u Kragujevcu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Ilustracija)

Lista Srpke napredne stranke „Alerksandar Vučić – Za našu decu“, na kojoj je prvi bio Nikola Dašić, zvani Luftika, definitivno će, kao što je naš list najavljivao i pre okončanja minulih lokalnih izbora, moći samostalno da formira gradsku vlast u Kragujevcu.

Gradska izborna komisija u Kragujevcu upravo je, naime, zvanično saopštila da je, nakon ponovljeljenog glasanja na tri biračka mesta (u prigrad skim naseljima Korićani, Dragovr aća i Stanovo); na kojem je SNS opet generalno dobio najviše glasova, utvrdila konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada, održanih 21. i 28. juna, prema kojima lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ , sa osvojenih 33.256 glasova, ima 46 odbornika (od ukupno 87 mesta u lokalnom Parlamentu).

Naprednjaci, dakle, ukoliko žele mogu po prvi put od oktobra 2014., kad su ovde i bukvalno oteli gradonačelničku funkciju Veroljubu Stevanoviću, samostalno da formiraju gradsku vlast. Da li će tako i da urade, ostaje da se vidi. Osnovano se. Ipak, pretpostavlja da će novu gradsku vlast da formiraju sa SPS-om i Jed instvenom Srbijom, te Udruženjem „300 Kragujevčana“, sa kojima su zajednički, u Gradskoj izbornoj komisiji, pokušavali da iz izborne trke eliminišu drugu naprednjačku listu u Kragujevcu, onu čiji je nosilac bio direktor Zavoda za zbrinjava je odraslih „Male Pčelice“ dr Vladica Stanojević koji, inače i uzgred, nakon totalnog izbornog brodoloma, bez ikakve dileme, broji „sitno“ do smene sa direktorskog mesta u Zavodu.

Najveći gubitnik minulih lokalnih izbora u Kragujevcu ipak je Veroljub Stevanović, zvani Verko Čajetinac kojem, očigledno, nisu pomogle ni priče o dogovoru sa Vučićem, koje su okolo širili njegovi „dobošari“, ni učlanjenje u Zdravu Srbiju, sa sedištem u Čajetini, ni učestalo „nabijanje kondicije“ na Zlatiboru tokom predizborne kampanje, te će, iako do 21. juna ubedjen u izbornu pobedu, sa 12.884 glasova da ima tek 17, ili gotovo tri puta manje odbornika od naprednjaka. Unisona (pro)ocena poznavalaca ove problematike jeste da je jedna četvrt veka duga era na šumadijskoj političkoj sceni – od sredine 90-tih naovamo, koju je, dobrim delom, što na vlasti (punih 14 godina), što u opoziciji ili „opoziciji“, kako kad, obeležio i Veroljub Verko Stevanović, konačno privedena kraju.

Na zalasku je, ubeđeni su ovde, i dr Slavica Đukić Dejanović koja je, najverovatnije, samo odmogla kragujevačkim socijalistima koji bi, pretpostavljaju upućeni, možda i bolje prošli na minulim lokalnim izborima, na kojima su, sa 6.748 glasova, ponovimo, osvojili tek 9 od ukupno 87 odborničkih mandata, da im iz Beograda nije poslato „pojačanje“ u liku i delu Đukić – Dejanović. Naprednjaci će, ukoliko i nadalje ovde budu u koaliciji sa SPS om i Jedinstvenom Srbijom, i ukoliko za to dobiju „mig“ iz Beograda, Slavici Đukić – Dejanović verovatno da ponude neko vidjenije mesto u gradskoj vlasti (predsednica Skupštine grada, možda), ali će to, ako se desi, ipak da bude „utešna funkcija“ za doskorašnju dugogogodišnju gospodja ministarku svega, svačega i ničega.

Funkciji možda može da se nada i noslilac liste Udruženja „300 Kragujevčana“ i Pokreta „Volim selo svoje“, Dušan Aleksić , koja je (lista) juče, na ponovljenim izborima u naselju Korićani, bila uspešnija od one sa imenom Aleksandra Vučića, te ća, sa ukupno 3.376 dobijenih glasova, da ima petoro odbornika u gradskom Parlamentu.

Aleksić naprednjacima nije potreban za formiranje skupštinske većine, ali bi mogli da mu se, davanjem neke funkcije, oduže što je više od 3.000 glasova „otkinuo“ Veroljubu Stevanoviću čiji je bliski saradanik bio relativno do skora.

Census za ulazak u gradsku Skupštinu, na juče okončanim lokalnim izborima u Kragujevcu, prešli su još grupa gradjana „Alternativa“ koja će, sa 3.327 gladova, da ima četiri odbornika, jednog više od POKS-a (2.359 glasova) i „Kragujevačke priče“ koja će, kao lista nacinalne manjine, sa 1.730 glasova, da ima tri mandata.

Poraz naprednjaka u Korićanima

Na ponovljenim izborima na biračkom mestu 56. u kragujevačkom prigradskom nadelju Korićani, najviše glasova (206) osvijila je zajednička lista „300 Kragujevčana“ i Pokreta „Volim selo svoje“. Lista „Akeksandar Vučić – za našu decu“, saznaje naš list, u Korićanima je druga, sa 139 glasova. Neprednjaci su juče pobedili na ponovljenim izborima u naseljima Dragobraća i Stanovo, gde su dobili više glasova od liste Veroljuba Stevanovića. Na tri biračka mesta, na kojima su se lokalni izbori u Kragujevcu juče ponavljači, bilo je ukuipno 3.948 bir ača. Na izbore je iz ašlo njih 1.356, a važećih listića je bilo – 1.328.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari