Vladica Stanojević: Mogući uvod u obaranje izbora u Kragujevcu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U Kragujevcu, barem kako trenutno stvari stoje, neće biti dve naprednjačke liste na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 21. jun.

Nosilac liste Grupa građana – dr Vladica Stanojević, na kojoj su članovi SNS koji su nezadovoljni  načinom na koji je grad u minulih šest godina vodio sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Radomir (Nikolić), danas kasno popodne rekao nam je da je Gradska izborna komisija „upravo oborila listu čiji je nosilac.“

Lista Grupa građana – dr Vladica Stanojević, podsetimo, GIK je predata u ponedeljak, kasno uveče, i trebalo je da bude potvrđena odmah ili u roku od 24 sata.

Kad je taj  rok prošao, Stanojeviću je rečeno da ima još  48 sati da ispravi određene nepravilnosti na listi, mada su pojedini članovi GIK za naš list tvrdili da je „lista regularna u potpunosti“, te da su protiv njenog proglašenja bili članovi GIK iz redova SNS.

Ispravljena lista Grupa građana – dr Vladica Stanojević GIK je predata u zadatom roku, odnosno juče iza podneva, i danas do 13 sati trebalo je da bude potvrđena. Glasovima članova GIK iz SNS, SPS i Udruženja „300 Kragujevčana“ lista je, međutim, definitivno oborena.  Jedan od članova GIK rekao nam je da je takva odluka GIK „skandalozna “ i nezapamćena od 1990., od kada se u Srbiji i Kragujevcu organizuju višestranački izbori.

Vladica Stanojević nam je, pre konačnog odbijanja liste,  rekao da njegovi stranački „kamaradi“ iz  SNS odugovlačenjem sa prihvatanjem liste „žele da ga nerviraju“, te da će on, na kraju, ako bude morao,  da se obrati Upravnom sudu. Da će na rešenje GIK o obaranju listed a uloži žalbu Upravnom sudu, potvrdio nam je nakon što mu je to rešenje i uručeno.

– Ovo što sedešava može da bude I uvod u obaranje izborfa u Kragujevcu, smatra Stanojević.

Poznavaoci domaćih političkih (ne) neprilika smatraju, pak, da je oficijelno rukovodstvo SNS u Kragujevcu koje, kao i naprednjaci širom Srbije, priznaje samo sud svoje partije i  Aleksandra Vučića, „zeleno svetlo“ za obaranje suparničke naprednjačke liste dobili iz Beograda, te da je to i bio razlog za višednevno odugovlačenje  oko njenog (ne)prihvatanja.

Većina, ako ne i sve liste koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u Kragujevcu, među njima i ona čiji je nosilac bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, pod potpunom su kontr olom vrha SNS-a i Vučića. To, međutim, ne znači da im veruju.

Naprotiv, vrh SNS-a, kako se ovde procenjuje, ne sme da dozvoli da još jedna naprednjača lista ozbiljnije 21. juna ugrozi onu zvaničnu, čiji je nosilac Aleksandar Vučić, i da nakon izbora mora o podeli vlasti ozbiljno da pregovara sa  Stevanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari