Za kraljevinu Srbiju: REM da zabrani spot SPS u kojem Dačić peva "Tamo daleko" 1Žika Gojković Foto: J. Z. T.

Koalicija Za kraljevinu Srbiju traže od REM-a da zabrani predizborni spot Socijalističke partije Srbije, u kojem Ivica Dačić peva pesmu „Tamo daleko“, a u pozadini se vide crvene petokrake, jer to vređa osećanja potomaka solunskih boraca.

„Ne postoji ništa uvredljivije za potomke srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata, koje je predvodio Kralj Petar I Karađorđević, od pojavljivanja crvene petokrake uz pesmu koja je obeležila patnje i stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Pod tim znakom posle Drugog svetskog rata, „Solunce“ su proganjali, zatvarali i hapsili jer je većina njih bila za Kralja. Preživelim Soluncima je tadašnja vlast zabranila da obeležavaju godišnjicu proboja Solunskog fronta sve do 1968. godine“, izjavio je nosilac liste Za kraljevinu Srbiju Žika Gojković.

Kako navodi, simbol njihovog stradanja pod novim vlastima je Vojvoda Petar Bojović, koga su komunisti posle oslobođenja prebili na smrt na svom kućnom pragu i zabranili da sahrani prisustvuju građani, nego samo najuža porodica.

„Ovo je nezapaćeno licemerje što čini Ivica Dačić. Zahtevamo od REM da hitno zabrani ovaj spot, jer vređa potomke vojvode Bojovića i desetina hiljada Solunaca koji su stradali pod komunizmom“, poručio je Gojković u saopštenju.

Inače, koaliciju Za kraljevinu Srbiju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Monarhistički front NjKV Princa Vladimira Karađorđevića i Srpski pokret monarhist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari