Zelenović: Obavestićemo i Strazbur o rušenju liste 1Foto: FoNet/ Nebojsa Zelenovic - Sabac

Nakon Rešenja Upravnog suda u Novom Sadu da 406 potpisa za listu „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ nije validno, u subotu je prikupljeno 550 potpisa za ovu listu.

Kako je ukazano na konferenciji za novinare Zelenovića, greška je došla od notarske službe, ali je Upravni sud to pripisao podnosiocima liste. Vlasti naklonjeni mediji prenosili su vesti o ovome pod naslovom da je „pala Zelenovićeva lista“.

Na to rešenje Upravnog suda podneta je i žalba. Kako je ukazano, sve te izjave birača su potpune. Na svakoj izjavi naveden je naziv izborne liste, naziv podnosioca liste, potpis birača, ime i prezime birača, JMBG, prebivalište i adresa i potpis. U formularima je naknadno dopunjena javnobeležnička klauzula zbog toga što su javni beležnici prilikom overe propustili da popune sve podatke koje po Zakonu o overavanju prepisa potpisa i rukopisa sadrži javnobeležnička klauzula (član 5 Zakona)…

Žalbu sudu je podneo Milan Vasić, kao ovlašćeni za preduzimanje izbornih radnji u ime liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“.

Oglasila se i Javnobeležnička komora tvrdeći da su notari beležili samo podatke koje su dobili od stranačkih aktivista.

Za izbore u Šapcu pravo glasa ima oko sto hiljada građana, a za potvrdu liste potrebno je oko 2.100 potpisa. U vikenda u prostorijama Zajedno za Srbiju građani su u velikom broju došli da potvrde ovu listu.

Nebojša Zelenović je izjavio za Radio Slobodnu Evropu da je Upravni sud u isto vreme doneo odluku da je u redu to što je Gradskom odboru Srpske napredne stranke nedostajala saglasnost da njihova lista može da nosi ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je u redu, a ovo nije u redu. O svemu ovome će biti pokrenuti odgovarajući postupci pred Ustavnim sudom u skladu sa zakonom i pred svim nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama, do Strazbura“, najavio je Nebojša Zelenović.

Od kada je u novembru 2018. baš u Strazburu govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji i ukazao na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka, kao i na fenomen „prekomponovanja vlasti“ na lokalu, Zelenović je u otvorenom političkom ratu sa SNS.

On je tada predao dokumentaciju o pritiscima SNS na lokalu, u kojoj su bile izjave i 40 odbornika o pritiscima kojima su bili izloženi da promene stranu, odnosno da podrže naprednjake.

Gradska izborna komisija u Šapcu je za ove lokalne izbore jedina osporila to što lista SNS nije pribavila zakonski potrebnu saglasnost da nosi ime predsednika Srbije i vladajuće stranke Aleksandra Vučića, pa su oni tu saglasnost morali naknado da prilažu dokument o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari