"Izveštaj Evropske komisije slika stanja u Srbiji, reakcija premijerke slika vlasti SNS" 1Foto: Demokratska stranka/Ds.org.rs

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je izveštaj Evropske komisije prava slika stanja u Srbiji, a nažalost, reakcija predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić je prava slika vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

„Više godina za redom Evropska komisija ocenjuje da nema napretka u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, medijskom pluralizmu, da ne postoje uslovi za dijalog u najvišem zakonodavnom telu i da nema pomaka u uspostavljanju vladavine prava,“ navodi se u saopštenju te stranke povodom komentara premijerke da su u tom izveštaju „u nekim važnim oblastima iznete političke ocene“ i da „ima stvari koje su nejasne i nemaju nikakvu logiku“.

U saopštenju je istaknuto da se korišćenjem „propagandnog rečnika premijerke Ane Brnabić“ otklonila „svaka zapitanost da li je i koliko Izveštaj tačan“.

„Predsednica Vlade je svojim komentarima dokazala da ili ne zna šta je Izveštaj ili se pravi da ne zna, što je jednako loše i bruka za Srbiju“, dodaje se u saopštenju.

Demokratska stranke je ocenila da vlast u Srbiji „ne razume koncept demokratije, a sva saradnja sa Evropskom unijom odvija se nerado, aljkavo i bez jasnog znanja o tome kakva je priroda obaveza međusobno preuzetih između EU i Srbije“.

„Predsednica Vlade ne sme sve građane i građanke držati kao taoce u zarobljenoj državi, ako nedvosmisleno i dokumentovano ukazivanje da u Srbiji nema medijskih sloboda, da skupštinska većina onemogućava dijalog, da sudstvo trpi pritisak moćnika i da se usporavaju evropske integracije kod nije izazivaju smeh, kod nas se stvara opravdana sumnja da za aktuelnu vlast Evropa nije izbor i trajni orijentir“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari