Jadranka Joksimović: Očekujem otvaranje tri poglavlja 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Mi imamo tehnički spremnih sedam pregovaračkih pozicija, a očekujem otvaranje bar tri poglavlja, koja su najduže na radnim telima EU i koja su odavno spremna.

To su poglavlje 9 – finansijske usluge, poglavlje 17 – ekonomske i monetarne odredbe i poglavlje 18 – statistika. Pored navedenih poglavlja, za koja očekujem da budu otvorena, spremno je i poglavlje 2 – sloboda kretanja radnika, poglavlje 4 – sloboda kretanja kapitala, poglavlje 14 – transportna politika i poglavlje 21 – transevropske mreže, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije, odgovarajući na pitanje koja poglavlja u pregovorima Srbije sa EU očekuje da će biti otvorena u decembru. RTS je, podsetimo, objavio da će Srbija 10. decembra na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti nova poglavlja.

Ministarka Joksimović ističe da „s obzirom da odluku o otvaranju novih poglavlja jedan deo država članica striktno vezuje za napredak u oblasti poglavlja 23 i 24, odnosno u najširem smislu u oblasti vladavine prava, a imajući u vidu da je bilo značajnog i konkretnog napretka u okviru donošenja ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji su, kako je i Venecijanska komisija zvanično potvrdila, u potpunosti u skladu sa njenim preporukama, te usvajanja na vladi predloga zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i predloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, očekujem da tri poglavlja možemo da otvorimo“.

– Mislim da bismo realno mogli i više, ali s obzirom da je evropska predizborna atmosfera nenaklonjena proširenju, realno umereno očekivanje je tri poglavlja. Srbija je zaslužila sigurno svojim rezultatima reformi i bolju dinamiku otvaranja poglavlja, a dodatno svojom konstruktivnošću i smirenošću u regionalnim pitanjima, da ne pominjem praćenje implementacije Briselskog sporazuma u okviru poglavlja 35, gde odgovornost nečinjenja i provokacija stoji na strani Prištine, navodi sagovornica Danasa.

RTS je naveo da će tačan broj poglavlja koja će biti otvorena u decembru zavisiti od izveštaja o stanju vladavine prava. Taj dokument će početkom novembra zemljama članicama EU dostaviti Evropska komisija.

Srbija je dosad otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena. Prethodna međuvladina konferencija EU-Srbija održana je u junu, kada su otvorena poglavlja 33 – finansijske i budžetske odredbe i 13 – ribarstvo.

Plan Austrije

Prema saznanjima RTS-a iz Brisela, „predsedavajuća EU, Austrija, prvobitno je nameravala da kao znak dobre volje prema Srbiji i u oktobru organizuje međuvladinu konferenciju, na kojoj bi bilo otvoreno poglavlje 9 – o finansijskim uslugama, od toga se, ipak, odustalo jer je više zemalja članica tražilo da se prethodno upozna sa izveštajem o vladavini prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari