Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke oko pristupanja Srbije EU 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u kontekstu aktuelnog nemačkog predsedavanja EU, predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku, kao i o daljem unapređenju bilateranih odnosa.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Joksimović naglasila da očekuje da će naredni izveštaj Evropske komisije, koji je najavljen za početak oktobra, biti realno koncipiran i da će obuhvatiti sve što u prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.

Ona je istakla da je pored pet spremnih poglavlja, Srbija prethodno ispunila niz aktivnosti poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanje Medijske strategije i izrade akcionog plana, kao i počela primenu Zakon o sprečavanju korupcije.

Ambasador Šib istakao je da Nemačka ostaje čvrst zagovornik politike saradnje i pomirenja na zapadnom Balkanu i da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU.

Joksimović je rekla da je za Srbiju važno da sa evropskim partnerima definiše mapu puta za pregovore po novoj metodologiji, odnosno precizne planove za njeno sprovođenje.

Razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine i ocenili da je revitalizacija nastavka dijaloga na političkom i tehničkom nivou pod okriljem EU od izuzetnog značaja.

Joksimović je naglasila da Beograd očekuje da se dogovoreni aranžmani iz Briselskog sporazuma sprovedu, posebno Zajednica srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari