Zašto je bivša ministarka za EU, Jadranka Joksimović, nazvala aktuelnu, Tanju Miščević - antitalentovanom i klimoglavom službenicom 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Bivša ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, uputila je niz uvreda na račun aktuelne ministarke, Tanje Miščević. Ona je na svom Fejsbuk profilu Miščević i njene izjave okaraktesila kao: neznalačke, drske, anahrone, skromnih dometa i sposobnosti, optužujući je za moguće učešće u korupciji, te označavajući je antitalentovanom i klimoglavom službenicom.

Aktuelna ministarka za evropske integracije kaže na konferenciji sa civilnim društvom „da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči o primeni nove metodologije??!!!“. Dakle, ova sramotno neznalačka i drska izjava je tužni odjek anahronog lika i dela sadašnje ministarke za EU Miščević, koja je u trenutku kada se nova unapređena metodologija pristupnog procesa najavljivala od strane EU, bukvalno pobegla, sa istina i tada nepotrebne funkcije šefa pregovaračkog tima, u problematični RCC tj. Regionalni Savet za saradnju, u kojem su se u međuvremenu pod palicom direktorke Maljinde Bregu i njene zamenice Miščevic otvorile ozbiljne sumnje na moguće koruptivne radnje. Koje ce tek dobiti rasplet – piše u objavi Jadranke Joksinović.

“Skromni dometi Miščević”

Pa je tako pomenuta Miščević, dodaje Joksimović, 2022. opet prebegla iz RCC sada na poziciju ministra u vladi RS, koju joj nikada ni oni koji su je stvorili, tačnije Demokratska stranka, nisu dali, znajući njene skromne domete i sposobnosti, o kojima posebno gospodin Šutanovac može da posvedoči.

– Jer domet njen i svih njenih saradnika koje je sada vratila u sistem, prirodno ih je i doveo do toga da su otpali tokom mog mandata svojom učaurenoscu, lenošću i prilično površnim znanjem, koje je ostalo zaglavljeno u period do pre zvaničnog otpočinjanja pregovora 2014. godine. Ovako sramnu, neznalačku i uvredljivu za Srbiju izjavu daje ministarka Miščević jer nista o novoj metodllogiji niti zna niti hoće da zna. Vec je bila prebegla iz državne strukture u RCC, pa nije ni učestvovala na preko 100 sastanaka koje sam imala kao ministar i glavni pregovarač Srbije sa partnerima iz cele Evrope oko pripreme i načina primene nove metodologije koju je baš Srbija prva i jedina do sada uspešno primenila – istakla je, između ostalog Jadranka Joksimović na Fejsbuku.

Miščević i njen tehnokratski tim… 

Joksimović se pritom pohvalila da ne samo što je, kako je rekla, strukturno reorganizovala ministarstvo, nego je i uspostavila novu koordinacionu strukturu za vođenje pristupnih pregovora.

– A, u skladu sa novom klasterskom strukturom metodologije, uvodeći koordinatore za svih šest klastera koji su bili na nivou pomoćnika ili državnih sekretara, dakle sa jasnom političkom težinom i odgovornošću, jer nova metodologija i zahteva snažnije političko vođenje procesa. Zahvaljujući svemu tome, kao i brojnim koordinisanim reformama, Srbiji je konstatovano otvaranje klastera 1 – vladavine prava u junu 2021, a na međuvladinoj konferenciji u decembru 2021. otvorila sam po novoj metodologiji pregovora klaster 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, sa četiri potpuno nova poglavlja koja nisu bila otvorena po staroj metodologiji. Dakle, Srbija je jedina koja je imala i konkretne rezultate i prilagođenu strukturu novoj metodologiji. I svi su dolazili u Beograd i tražili savete, pomoć i podršku u prenosu znanja o novoj metodologiji od nas – napisala je Joksimović.

A, evo kako antitalentovana ali klimoglava službenica, dodala je, i njen tehnokratski tim, čijim izborom se usput budi rečeno, potpuno urušio zahtev nove metodologije o snažnijem političkom vođenju procesa, bukvalno posprdno izražava na konferenciji sa civilnim društvom o dometima Srbije koji su nam svi priznavali.

Zašto je bivša ministarka za EU, Jadranka Joksimović, nazvala aktuelnu, Tanju Miščević - antitalentovanom i klimoglavom službenicom 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Neka Miščević poduče predsednik i premijerka kad su je već izabrali za ministarku

– Jer, ona kaže da mi treba da učimo od Albanije i Severne Makedonije o primeni nove metologije??? Dakle, znam ja da je tesko međunarodnoj službenici da razume šta znači biti ministar i koju zemlju trenutno predstavlja, ali neka je poduči premijerka ili predsednik, pošto su je već izabrali. Odoše evropske integracije natrag u memljive a privilegovane rovove tehnokratije koje su i do 2014. držale proces daleko od interesa građana i suštinskih reformi. Ogoljena nezainteresovanost za sve osim za sopstvene pozicije ove cele otužne grupice lezilebovića koja je za šest meseci urušila mnogo toga što je bilo na ponos Srbije kada su u pitanju struktura i kapaciteti ministarstva za evropske integracije, a i poštovanje koje smo kao institucija izgradili. O tome koliko ništa ne rade i ne znaju o IPA fondovima i razvojnoj pomoći, ne mogu ni da pišem u ovom komentaru, to je za posebnu analizu, a i o tome ću uskoro – zaključila je Jadranka Joksimović.

Tanja Miščević bez komentara

Tanja Miščević juče nije bila u prilici da prokomentariše osude Jadranke Joksimović, jer je, kako je rekla, prezauzeta.

Podsetimo, ovo nije prvi „napad“ Joskimović na one koji su prebegli iz vlasti režima DS u režim SNS.

Ona je nedavno na Tviteru prokomentarisala rođendansku proslavu bivše potpredsednice DS, sada direktorke Telekoma Srpske i savetnice premijerke Ane Branbić, Jelene Trivan, napisavši da su „bivši mrzitelji Vučića i SNS kao ova nesretna pojava Jelena Trivan, sada i unazad nekoliko godina perjanice nekog novog SNS sa multiplikovanim javnim funkcijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari