Janjić: Priprema za novi format razgovora 1Foto: Twitter/Maja Kocijančić

Novi sastanak srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, koji će se održati u petak u Briselu, predstavlja pripremu za novu fazu pregovora Beograda i Prištine.

Sastanak će biti na najvišem političkom nivou, koja će početi u maju, ocenjuje za Danas predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Naš sagovornik ističe da uvertiru za taj susret predstavlja i jučerašnji nastavak pregovora dveju strana na tehničkom nivou.

„Potrebno je nastaviti tehničke razgovore o brojnim pitanjima, a najvažnija jeste procedura uspostavljanja zajednice srpskih opština, odnosno da li će biti donet statut ili će se to učiniti putem zakona, a značajna su i ostala pitanja, poput slobode kretanja i energetike. Nakon toga, Vučić i Tači bi trebalo da u petak verifikuju ono što, eventualno, bude dogovoreno na tehničkom nivou. U svakom slučaju, oni se pripremaju za novi format političkih pregovora, što podrazumeva i razmatranje i diskusije o izvršenim i neizvršenim obavezama kako bi se o njima razgovaralo od maja pa nadalje“, ističe Janjić.

Sagovornik Danasa ukazuje da formiranje vojske Kosova nije bilo tema dosadašnjih rundi briselskih pregovora, ali da bi „za Srbiju bilo dobro da se u narednoj fazi razgovara o čitavom paketu koji se odnosi na domen bezbednosti“. „Taj širi pogled na bezbednost bio bi od koristi i za Srbe na Kosovu, ne samo za tamošnje Albance, jer bi podrazumevao i saradnju u oblastima koje su svima u interesu, kao što je zajedničko delovanje u kriznim situacijama“, konstatuje on.

Janjić, takođe, napominje da će u Briselu biti razgovarano o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, i izražava nadu da će, konačno, biti postignuta saglasnost oko ZSO.

Kako je rečeno u kabinetu Mogerinijeve, na sastanku Vučić – Tači biće razgovarano o o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o ranije postignutim sporazumima.

Tehnički pregovori

Tehnički pregovori Beograda i Prištine trebalo je da se nastave juče po podne u Briselu sastankom na ekspertskom nivou. Odvojeni razgovori delegacija Beograda i Prištine sa predstavnicima EU počeli su oko 14 sati, a zajednički, trojni sastanak bio je planiran je za 16 sati. Očekuje se da će nova runda tehničkih razgovora trajati tri dana, a delegacije Beograda i Prištine razgovaraće o nizu pitanja vezanih za sprovođenje ranije postignutih sporazuma, javlja RTS. Tehnički pregovori trebalo je da se nastave 16. januara, kada je nasuprot Marka \urića, šefa Vladine Kancelarije za Kosovo, prvi put trebalo da sedne pregovarač u ime Vlade Ramuša Haradinaja Avni Arifi, koji je na tom mestu zamenio Editu Tahiri. Do razgovora nije došlo jer je tog jutra ubijen Oliver Ivanović.

Misterija Vučićevog puta u Njujork

Prema saopštenju Milenka Jovanova, potpredsednika SNS, Aleksandar Vučić će najverovatnije pravo iz Njujorka otputovati u Brisel, da bi se u petak sastao sa Tačijem. Jovanov je rekao u saopštenju od prekjuče u kome je reagovao na navode Vuka Jeremića da je Vučić inkognito otputovao u SAD i da tajno pregovara sa Tačijem, da će lider SNS i predsednik Srbije sve reći o svojim aktivnostima po povratku iz Njujorka i Brisela. Naš list juče nije uspeo da dođe do više informacija o Vučićevom putu u Njujork, dok je premijerka Ana Brnabić na pitanje o tome šta on radi tamo, rekla da nije portparol predsednika, prenela je TV N1. Jovanov je naveo i da je jedino tačno da je Jeremić video Vučića u prepunom avionu Er Srbije za Njujork, zbog čega su se pojavile tvrdnje po društvenim mre`ama da je, kako bi on završio svoje obraćanje javnosti u subotu, avion kasnio s poletanjem 25 minuta. Međutim, naš list ovo nije uspeo da proveri, a fotografije Vučića iz aviona sa društvenih mre`a do kojih smo dospeli su monta`a ili ilustracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari