Janković i Jeremić još ćute na Đilasov poziv 1Fofo: Fonet/ Aleksandar Barda

U Pokretu slobodnih građana kao ni u Narodnoj stranci za naš list juče nisu želeli da komentarišu novi predlog njihovog bivšeg koalicionog partnera sa beogradskih izbora o osnivanju Saveza za Srbiju o kojem je Danas ovih dana pisao.

Od lidera PSG Saše Jankovića juče nismo dobili ni odgovor na pitanje da li je Đilasov predlog stigao, a u Narodnoj stranci nam je rečeno da su predlog primili ali da će o njemu, i svim ostalim predlozima, razgovarati tokom ove nedelje po povratku predsednika stranke, Vuka Jeremića, u zemlju.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, koji je takođe pozvan u Savez, za Danas kaže da će LS svakako podržati novi Savez kao put u dugu borbu koja će na kraju dovesti do pobede.

– Đilasov predlog je pokušaj okupljanja opozicije u Srbiji koji će biti uspešan. Neophodno je da se sve opozicione strukture ujedine ako mislimo da promenimo ovaj nakaradan sistem i to je ono što i građani žele kao što su pokazali u martu na beogradskim izborima. Ima mesta u Savezu za sve stranke, pokrete i pojedince koji imaju kapacitet da doprinesu promenama u Srbiji. Svakako i za naše partnere sa beogradskih izbora. Nadam se da će ovaj poziv prihvatiti. Pojedinačno, sve opozicione stranke su danas male i ne mogu nikako ugroziti režim. Ne postoje velike i snažne partije. Ovaj Savez je prvi pokušaj u 6 godina da se to napravi. Sad nije vreme za sujete i merenje sopstvenih posebnosti već za spašavanje Srbije od prevaranata i lopova koji se neće libiti i u rat da nas gurnu. Ko to ne vidi, greši jako – ukazuje Stefanović.

Kako je Danas već pisao, Savez za Srbiju koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas trebao bi da počne sa radom 9. maja a njegov menadžer bio bi upravo Đilas, piše između ostalog u novom predlogu koji je on poslao koalicionom partnerima sa beogradskih izbora PSG, Narodnoj stranci, Levici Srbije i sindikatu Sloga. Naš list je imao uvid u revidirani Đilasov predlog u kojem se navodi da Savez počinje sa radom na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje Skupštine grada Beograda gde će biti formiran odbornički klub pod tim imenom.

U predlogu piše i da „formiranje Saveza predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji“. Kako je Danas ranije pisao Đilas je izmenio deo svog prvog predloga u kojem se navodi da članice saveza treba da zamrznu svoje delovanje i pojedinačne interese, te je sada napisao da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Đilas je predložio i organe saveza. I to Skupštinu, Predsedništvo, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim menadžera koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza. Na tom mestu Đilas vidi sebe. Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Savez bi trebao da ima i programski savet u koji bi sve stranke delegirale ljude radi analize politika Vlade, Pokrajine i lokalnih samouprava kako bi predstavnici Saveza nastupali sa što potpunijim informacijama. Cilj Programskog saveta je, kako Đilas piše, kreiranje političkog programa za nastup na svim izborima, koristeći najbolje kadrove svih članica Saveza u njihovoj izradi.

Raspored u Skupštini grada

Kao što je poznato 9. maja se obeležava Dan pobede nad fašizmom, a za ovaj 9. maj je zakazana i konstitutivna sednica novog parlamenta Beograda, nakon izbora 4. marta. Očekuje se da će nakon verifikacije mandata, novoizabrani predsednik parlamenta zakazati sednicu za izbor gradonačelnika i drugih organa. Najduži rok po zakonu je mesec dana, ali to može da se desi ranije. Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća. Od 110 odbornika lista oko Aleksandra Vučića osvojila je 64. Lista oko Đilasa osvojila je 26 odbornika, ali će PSG imati devet odbornika u posebnom klubu. Dvoje odbornika Levice Srbije prilazi Đilasovom klubu, kao i jedan sindikata Sloga, što broji deset odbornika, dok Narodna stranka imati svoj klub sa sedam mandata. Sledeći po broju odbornika je Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, koji ima 12 mesta u Skupštini grada i koji je ranije u jednom intervjuu najavio da će praviti stranku na nivou cele Srbije sa umereno nacionalnim programom. Socijalisti Ivice Dačića imaju osam odborničkih mesta. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari