Janković: Izbrišite sve moje podatke 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Doskorašnji predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković iščlanio se iz tog pokreta, i o tome obavestio novo rukovodstvo PSG-a – preneo je portal Glas Podrinja.

Kako se navodi, on je u imejlu upućenom na adresu PSG, čestitao na novom rukovodstvu i novim političkom putu.

– To nije i moj put, a moje nasleđe ne treba da vam bude smetnja na njemu. Stoga se iščlanjujem iz Pokreta. Molim da izbrišete sve moje lične podatke. S najboljim željama, Saša Janković – piše u poruci u koju su novinari Glasa Podrinja imali uvid.

Redakcija Danasa pokušala je da kontaktira bivšeg lidera PSG-a radi potvrde. Janković nam je kratko odgovorio da već nedeljama ne daje izjave za medije, te da se za sve informacije obratimo Pokretu slobodnih građana.

Saša Janković se sredinom decembra povukao sa liderske pozicije u PSG i tada ja istakao da nema dilemu da li su ciljevi koje su postavili vredni borbe, te da će istu nastaviti kao običan član Pokreta slobodnih građana.

Na izbornoj skupštini PSG održanoj u subotu za novog predsednika pokreta izabran je poznati glumac Sergej Trifunović. U prvom obraćanju medijima nakon izbora Trifunović je izjavio da će lično raditi na ujedinjenju opozicije, ali da PSG neće tehnički ući u Savez za Srbiju. On je najavio da će Pokret nastaviti saradnju sa svim opozicionim blokovima u zemlji, posebno istakavši Lokalni front iz Kraljeva.

Nakon izbora Trifunovića, sada već bivši član Predsedništva PSG Zoran Vuletić je za naš list najavio da će, nakon njega, iz Predsedništva u narednih par dana otići i Rade Veljanovski, Miloš Marković, Snežana Tasov, Jene Maglai, Radomir Đinić, Zoran Hamović, Radomir Đunić, kao i protivkandidat Sergeju Trifunoviću na izborima, Aleksandar Olenik. Razlog tome je, prema Vuletićevim rečima, to što je u „PSG-u poražena politika za koju su se zalagali, a koja je bila temelj za stvaranje moderne evropske Srbije“.

Na te Vuletićeve navode juče je reagovao član Predsedništva PSG Zoran Hamović. On objašnjava da bi takav navod mogao da bude tačan samo ukoliko novi predsednik Sergej Trifunović ne odgovori svom prvom i najvažnijem zadatku – da pruži ruku Aleksandru Oleniku, ne kao poraženom, već kao prvom do sebe i najupućenijem saradniku. Hamović poručuje da je njihov zajednički posao da pre svega obezbede jedinstvo Pokreta, da vrate zbunjene članove koji su sa izvesnom dozom neobaveštenosti i nestrpljenja počeli da se „iščlanjuju“ iz pokreta.

– Pred Pokretom su dva velika izazova u kojima su neki videli samo pretnju po opstanak organizacije, a drugi velike šanse za realizaciju ciljeva koje je PSG pred sebe postavio. Pokret je napustio prvi predsednik, što u demokratski orijentisanim organizacijama daje novi polet, a u totalitarnim žal za vođom. Drugi izazov predstavljaju građanski protesti koji dobijaju akademsku i podršku različitih asocijacija, teritorijalno se šire po Srbiji, još uvek bez odgovarajuće političke artikulacije. Protest upravo čine slobodni građani, čija je volja od presudne važnosti. Hoće li se učlaniti u Pokret ili će u skladu sa svojim ličnim mogućnostima i odgovornošću delovati, manje je važno od cilja koji svi zajedno treba da ostvarimo – ističe Hamović i dodaje da, ukoliko se pokaže da je Trifunoviću i Oleniku gordost važnija od pripadnosti Pokretu, te da ne žele da usaglase ciljeve zajedničkog rada, on sebe više neće videti u PSG-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari