Janković: Saradnja, ali ne sa bilo kim 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Pokret slobodnih građana (PSG) zalaže se za saradnju opozicije, ali ne i sa bilo kim, već za čvrsto udruživanje na vrednostima evropske, moderne, demokratske Srbije, a ne samo Srbije bez Aleksandra Vučića, izjavio je danas lider PSG Saša Janković.

Janković je, na konferenciji za novinare, rekao da je razgovarao sa partnerima sa beogradskih izbora i da je PSG ostao usamljen u stavu da u takvom savezu opozicije, bazirane na vrednostima, nema mesta za pokret Dveri.

Prema njegovim rečima, u takvom savezu nema mesta za ljude kojima je Ratko Mladić heroj ili žene nemaju pravo da odlučuju o abortusu.

Janković je rekao da se nije govorilo o mogućem učešću Demokratskle stranke Srbije u tom savezu, ali da ukoliko bi to neko predložio, PSG ne bi bio spreman da u tome učestvuje.

Kada nam prete sudbinom Srpskog pokreta obnove, rekao je Janković, PSG ne želi ni da deli sudbinu nekog novog DOS.

Janković smatra da su prvi sledeći izbori republički i da je potrebno prema tome praviti saveze i na vrednostima koje promoviše PSG.

Bilo je više predloga kako da se udružimo, dobrodošli su svi razgovori, ali naš predlog „381“ upravo govori o te tri vrednosti, kazao je Janković, koji tvrdi da nije rekao da ne prihvata saradnju sa Draganom Đilasom.

Odgovarajući na pitanje o reševanju problema Kosova, Janković je rekao da Srbija treba da predlaže rešenje i da ne treba da koči Kosovo u demokratskom razvoju.

Mi se ne borimo za teritorije, već za ljude i sve što je dobro za te ljude, Srbe i Albance, dobro je i za PSG, rekao je Janković, koji ponavlja da Srbija treba da bude inicijator rešenja za Kosovo.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o Srbiji, Janković je ocenio da je on najnegativniji koji je država dobila i da je poražavajući.

U njemu se konstatuje nazadovanje Srbije, data je slika života, rekao je Janković i dodao da se ukazuje da je korupcija široko rasprostranjena, da postoji politički uticaj na sudstvo, da zvaničnici vlasti komentarišu istrage, a da nema napretka u slobodi izražavanja.

Za četiri godine otvorena su i privremeno zatvorena dva poglavlja i tim tempom Srbiji će biti potrebno 70 godina da završi pregovore, rekao je Janković.

Janković smatra da Srbijom danas vlada Vojislav Šešelj, podsećajući da su dvojica njegovih saradnika iz vremena zbog kojih je osuđen za ratne zločine izabrana za predsednika Srbije – Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a njegove saradnice iz tog vremena su i predsednica parlamenta i guvernerka Narodne banke.

Janković nije želeo da odgovara na pitanja Televizije Pink, jer, kako je rekao, ne želi da učestvuje „u rijalitiju“ koji ta medijska kuća pravi od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari