Aleksandar Vučić najavio je još pre izbora da će ukoliko postane predsednik preseliti predsedništvo sa Andrićevog venca i vratiti objekat Narodnom muzeju.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saglasan je sa odlukom i kaže da je i sam za vreme svog mandata predsedništvo preseli sa Andrićevog venca kako bi se taj objekat vratio Narodnom muzeju.

– Nažalost, u to vreme to nije bilo moguće, jer je u Palatu Srbija već bio preseljen MUP i nije bilo mesta za normalno funkcionisanje Predsedništva. Takva je bila odluka tadašnje vlade. Preseljenje ima pravi smisao samo ukoliko se zgrada na Andrićevom vencu vrati Narodnom muzeju, koji je u neprekidnoj rekonstrukciji, a kome je ta zgrada nekada i pripadala, kaže Tadić.

Saša Janković , predsednički kandidat koji je posle Vučića osvojio najviše glasova na izborima misli drugačije.

– Vučić na svaki način kroji državu prema svojim potrebama, to nije ništa novo. Tek će se razmere i posledice toga šire uočavati i umnožavati.. napominje Janković.

Član predsedništva SNS Vladimir Đukanović , smatra da je ovo odličan Vučićev potez jer bi se na ovaj način smanjile saobraćajne gužve.

– Preseljenjem Predsedništva iz centra Beograda u Novi Beograd smanjile bi se gužve pri dolasku stranih državnika, lakše i bezbednije bi se organizovale posete stranih delegacija i svima bi bilo bolje i građanima i funkcionerima. Sadašnje Predsedništvo na Andrićevom vencu treba pretvoriti u Faberžeov ili neki drugi muzej koji bio privlačan za posetioce, objašnjava Đukanović.

Aleksandar Stevanović , potpredsednik DJB delimično je saglasan sa Đukanovićem po pitanju saobraćajnog kolapsa u centru grada prilikom zvaničnih poseta stranih državnih zvaničnika.

– Aleksandar Vučić će biti na Novom Beogradu i skoro nikome neće biti posebno interesantno ko dolazi kod njega, kaže Stevanović.

Poslanica Poslaničkog kluba Za spas Srbije Dijana Vukomanović , nije previše optimistična po ovom pitanju.

– Živi bili pa videli da li će Aleksandar Vučić uspeti u nameri da useli predsedničku fotelju u bivšu Palatu federacije. Mislim da će još mnogo vode Dunavom proteći dok se to ne dogodi, smatra Vukomanović.

Dragan Šormaz , poslanik Srpske napredne stranke podržava Vučićev potez.

– Sadašnje sedište predsednika na Andrićevom vencu je bila rezidencija Karađorđevića koju su pretvorili u muzej. Tu su zgradu napastvovali kao i sve vredno u ovoj zemlji posle 1945. godine. Zgradu bi sada trebalo ponovo pretvoriti u muzej, kaže Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari