Jeremić i Đilas danas sa evroparlamentarcima 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Vuk Jeremić i Dragan Đilas, osnivači Saveza za Srbiju, učestvovaće danas u Evropskom parlamentu u Briselu na okruglom stolu Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) o evropskoj integraciji Srbiji.

Kako je Danas ranije pisao, na toj tribini je pored predsednika Narodne stranke najavljeno učešće Iva Vajgla i Jasenka Selimovića, poslanika ALDE u EP.

Jeremić je za naš list, podsetimo, izjavio da će Đilas i on pored sastanaka sa evroparlamentarcima, uključujući susret sa izvestiocem za Srbiju EP Dejvidom Mekalisterom, razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije, kao i uticajnih instituta koji se bave pitanjima Balkana, a planiramo je da održe i konferenciju za novinare. „Od ogromnog je značaja da se jasno definiše forma dijaloga opozicije sa međunarodnom zajednicom, kao i da se ona postavi u adekvatan strateški kontekst. Kao predsedavajući Saveza za Srbiju za februar tome nameravam da posvetim posebnu pažnju, imajući u vidu moja prethodna iskustva u diplomatiji“, ukazao je Jeremić.

Na zvaničnom portalu ALDE navedeno je da će se održati okrugli sto pod nazivom „Proces evropske integracije Srbije“, koji će se „fokusirati na toksičnu političku klimu u Srbiji i na zabrinjavajuću nacionalističku retoriku u politici i načine kako da se krećemo u pravcu bolje političke kulture“. Ivo Vajgl je govoreći nedavno za naš list naveo da mu je „drago što će se glas kritičke srpske javnosti čuti i u Evropskom parlamentu“.

– Budući da sam se kao izvestilac iz senke grupe liberala u EP za Srbiju dosledno zalagao za evropsku budućnost te zemlje, koju njeni stanovnici zaslužuju, dosledno sam ukazivao na otvorene probleme i odstupanja od standarda koje EU očekuje od država kandidata. To je i jedini razlog sazivanja seminara, na kojem će kao dobrodošli i uvaženi gosti nastupiti srpski političari iz redova opozicije i predstavnici civilnog društva, kazao je Vajgl.

U aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta ALDE ima 68 od ukupno 750 poslaničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari