Jeremić i Đilas sa evropskim zvaničnicima u Briselu: Režim je izgubio legitimitet 1Jeremić i Đilas u Briselu Foto: Savez Za Srbiju

U razgovoru sa evropskim zvaničnicima Đilas je naveo da je „opozicija postigla saglasnost da više ne učestvuje u radu institucija u kojima je suspendovana demokratija“ i dodao da normalnost može biti uspostavljena jedino kroz održavanje potpuno fer i poštenih izbora na svim nivoima.

Kako se navodi u saopštenju SZS, Đilas i Jeremić su poručili predsedavajućem Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduardu Kukanu, da legitimnih izbora neće biti dok se ne uspostave uslovi kao i u drugim evropskim zemljama.

„Srbija više nije slobodna zemlja, a režim Aleksandra Vučića je otvorenim kršenjem Ustava i zakona, kao i do sada nezabeleženom zloupotrebom državnih institucija, izgubio demokratski legitimitet“, ocenio je Jeremić koji je predsednik Narodne stranke.

Oni su zatražili od evropskih zvaničnika uspostavljanje struktuiranog dijaloga sa predstavnicima građanskih protesta, u cilju sticanja punog uvida u političke i socijalne prilike u zemlji.

U Evropskom parlamentu su potvrdili da će razgovori sa opozicijom biti nastavljeni tokom posete Beogradu predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera krajem meseca.