Jeremić: Ne može se u bojkot do pola - ili bojkotuješ lažne izbore ili ne 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se u bojkot „lažnih izbora ne može ići do pola“ i da svi u opoziciji moraju biti potpuno otvoreni kako bi se znalo da li jesu ili nisu za bojkot kao sredstvo rušenja režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ako niste za bojkot, ne možete biti sa ove strane. Nemam razumevanja za dvosmislenosti i kalkulacije po tom pitanju – ili bojkotujete ili ne bojkotujete. Ko neće – ne mora, Bože moj. Nismo mi Vučić da nazivamo ljude izdajnicima“, rekao je Jeremić Radioteleviziji Vojvodine, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Na pitanje šta će biti uspeh bojkota a šta neuspeh, Jeremić je odgovorio da je bojkot već uspeo, jer se „sva prava opozicija“ opredelila za neučestvovanje na izborima.

„Biće mali neuspeh, po mom mišljenju ne i fatalan, ako neko promeni odluku i izađe na lažne izbore. Narodna stranka to sasvim sigurno neće učiniti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će posle takvih izbora, zakazanih za 26. april, u parlamentu biti vlast i „nešto što će se zvati opozicija“ – a da će Aleksandar Vučić vagati da li i u kojoj proporciji da to budu Muamer Zukorlić, Nenad Čanak, Miša Vacić, Metla ili Zvono.

„Sada je i očigledno da stvaranje instant pokreta poput Metli i Zvona u marketinškom smislu dolazi iz istog izvora. Metla bi valjda trebalo da bude nacionalna, a Zvono građanska opozicija… Ali to neće biti normalno stanje, niti će odluke koje će takva skupština i vlada proistekla iz nje biti legitimne. Institucionalna kriza će biti očigledna. Ne može se pretvarati da je sve normalno bez prave opozicije u parlamentu“, rekao je Jeremić.

Upitan o učešću bivšeg potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića na subotnjem mitingu opozicije u Domu sindikata, Jeremić je odgovorio da je Samardžić „nesumnjivo intelektualna veličina, a po njegovom mišljenju i karakterna“.

„Imao sam priliku da sa njim sarađujem godinama. I kada smo se slagali i kada se nismo slagali, to je uvek bilo vrhunski profesionalno i gospodski. Mislim da je Slobodan Samardžić značajno pojačanje za srpsku opoziciju i zaista ne vidim nikakav razlog da to bude predmet bilo kakve kritike“, rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je naveo da je cilj bojkota „lažnih izbora“ da se Vučićev autokratski režim što brže gurne u terminalnu fazu ogoljene diktature u kojoj u parlamentu nema opozicije, ne postoje institucije i u kojoj su stvari potpuno jasne.

Predsednik Narodne stranke je, upitan o koracima koje će pozicija preduzeti nakon izbora, odgovorio da su događaji u Crnoj Gori primer kako se može pružiti otpor nenarodnoj, nadobudnoj i bahatoj antidržavnoj grupi ljudi koja uzurpira vlast.

„U Crnoj Gori je u toku terminalna faza režima Mila Đukanovića. Da bismo do te faze stigli i u Srbiji i da ne bismo morali da na nju čekamo 30 godina, neophodno je bojkotovati predstojeće izbore“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari