Jeremić: Ova borba nije sprint već maraton 1Foto:N1

U Srbiji se događa srastanje države i organizovanog kriminala, a to prožimanje je počelo sa severa Kosova, kada se odatle država povukla i kada je zavladao organizovani kriminal, ocenio je juče Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, na sednici Glavnog odbora te partije.

On je istakao da je „Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se likvidiraju opozicioni politički lideri“, konstatujući da je 2003. godine ubijen Zoran Đinđić, a 2018. godine Oliver Ivanović.

– Država je odlučila da suspenduje institucije i dozvoli kriminalu da ih zameni – rekao je Jeremić i predložio da su takve strukture sa severa Kosova počele da funkcionišu u drugim delovima Srbije.

Jeremić tvrdi i da je projekat Beograd na vodi „mafijaški poduhvat“ napravljen sa ciljem da se „opere novac naših i međunarodnih mafijaša“.

Prema njegovim rečima, naši su novac stavili u džep, a međunarodni ga koriste u druge svrhe pa se Srbija, sa dokazima, našla na listi FATF, tela koje se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija. Jeremić je, govoreći o beogradskim izborima, ocenio da je to bio dubinski zemljotres koji je doneo cunami u kojima su mnoge stranke, koje su bile srž demokratije decenijama, nestale. Kada se voda povukla, rekao je on, ostao je čvrst, tvrd, fašistički ustrojen režim i veliko nezadovoljstvo građana. Jeremić je podsetio da se Narodna stranka zalagala zajedništvo i zajednički nastup opozicionih stranaka.

On je istakao da se zalaže za nastavak saradnje sa glavnim partnerima na beogradskim izborima, Pokretom slobodnih građana i Draganom Đilasom, ali da smatra da taj format treba da bude ojačan i proširen, „ali ne sa svakim“.

– Ova borba nije sprint, već maraton, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke poručio je da je za tu partiju neprihvatljiva stolica u Ujedinjenim nacijama za Kosovo, navodeći da bi uz malo diplomatske umešnosti to moglo da se izvede, a da se Srbija ne konfrontira s onima koji imaju suprotan stav od tog.

– Da li je ova vlast u stanju to da učini ne znam, a razlika je da li je neko ucenjen ili ne. U Narodnoj stranci nema ucenjenih, a u rukovodstvu Srbije ne znam ko nije ucenjen – rekao je Jeremić na sednici Glavnog odbora stranke.

On je istakao da ukoliko vlast isporuči kosovsku nezavisnost članstvom u UN, a niko je u tome ne spreči, sledeća na redu mogla bi da bude Republika Srpska.

Jeremić je rekao i da „odgovorno tvrdi“ da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio razmenu teritorije i da je dobra vest što je međunarodna zajednica tu ponudu odbila, ali je loša vest što ne odustaju od mesta za Kosovo u UN. „Vlast nema ‘plan B’ i neće dobiti ništa zauzvrat“, rekao je Jeremić i naglasio da „ne zna šta taj čovek, koji upravlja svime, ima u glavi, jer se za to nije školovao“. „Mislim da ono što nas čeka na kraju ove godine je da vlast ispuni obećanje ili nas očekuje potpuna promena međunarodnog okruženja u kontekstu Srbije i zapadnog Balkana“, rekao je Jeremić.

Naša jednačina je puna nepoznatih, a jedan deo nepoznatih nije domaćeg porekla, ocenio je on i odbacio tvrdnje Vučića da su najpogubnije stvari za pitanje Kosova počinjene u proteklih deset godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari