Jeremić: Srbima na KiM život postao nepodnošljiv 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ovaj put posetio sam Kosovsko Pomoravlje i manastir Visoki Dečani. Glavni sastanak je održan u Pasjanu kod Gnjilana, gde sam razgovarao sa građanima i aktivistima Narodne stranke iz lokalnih odbora koje smo do sada formirali na Kosovu i Metohiji.

Posetili smo i ugrožene porodice kojima smo predali humanitarnu pomoć koju je obezbedila stranka. Najsnažniji utisak koji sa sobom nosim je da među građanima vlada ogromna zabrinutost, pogotovo među onima koji žive južno od Ibra. Oni sa velikom zebnjom prate događaje i strepe od posledica koje bi po njihov život imalo takozvano „razgraničenje“, kaže za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, govoreći o svojoj poseti Kosovu proteklog vikenda.

* Šta su vam rekli građani u razgovorima na KiM?

– Ukratko, rekli su mi da je život postao nepodnošljiv, što zbog političkih i fizičkih pritisaka i pretnji koje trpe pre svega od nosilaca lokalnih srpskih vlasti, predvođenih Srpskom listom, ali i zbog gaženja ljudskog dostojanstva i egzistencijalnih problema. Ceo život je suspendovan u očekivanju raspleta situacije oko statusnih pregovora, a u međuvremenu cvetaju kriminal i korupcija kao nikada do sada.

* Izjavili ste niste došli na Kosovo da bi „obećavali nemoguće i skupljali poene jeftinim populizmom“. Koji su bili razlozi vaše posete?

– Najvažnije mi je bilo da od ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji iz prve ruke čujem sa kojim se problemima suočavaju i šta su im glavni strahovi. Važan razlog posete bio je i jačanje stranačke infrastrukture. Narodna stranka je do sada formirala četiri opštinska odbora na KiM, a ovog leta biće osnovana još dva, kao i pokrajinski odbor. Bez funkcionalne stranačke infrastrukture neće biti moguće odupreti se ovoj vlasti ni na jednom delu teritorije Srbije, a pogotovo na KiM.

Bez optimizma povodom Pariza

* Mislite li da će i Tači i Vučić učestvovati na predstojećem skupu u Parizu?

– Nemam pouzdane informacije o tome, ali nisam optimista kada je reč o tom sastanku. Mislim da i Vučić i Tači pokušavaju da minimizuju angažovanje evropskih aktera u kosovskom procesu jer kod njih nema toliko razumevanja za „razgraničenje“, odnosno podelu. NJih dvojica se u ovom trenutku mnogo više nadaju podršci sa nekog drugog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari