Jeremić: Zastava Kosova ih ne pogađa 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da državni vrh Srbije zastava Kosova u Notr-Damu „preterano ne pogađa“.

Rekao je i da predstavnik Kosova ne bi ni bio pozvan na ceremoniju obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata da za tu priliku nije predviđen „performans“ Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

„Da nije bilo tajnih sastanaka između njih dvojice marta ove godine na kome su otpočeli pregovore o ‘razgraničenju’ i gde se rodila ideja o zajedničkom pojavljivanju u Parizu 11. novembra, predstavnik Kosova ne bi prisustvovao toj ceremoniji“, rekao je Jeremić u emisiji „Zumiranje“.

Kako je prenela Narodna stranka, Jeremić smatra da Srbija velike događaje, poput predstojećeg u Parizu, koristi na pogrešan način i da postoji suštinski problem shvatanja diplomatije kod vladajućeg režima. „Cilj prisustva državnog vrha na nekom diplomatskom skupu je da se on atraktivno predstavi u državnim tabloidima i na ‘Pinku'“, rekao je Jeremić i dodao da se od diplomatskih odnosa pravi vulgarna predstava.

Jeremić smatra da je i Vučićeva izjava da je njegova politika o razgraničenju doživela poraz, potpuno neistinita.

„Realnost je da smo danas u poodmakloj fazi razgovora o ‘razgraničenju’, odnosno o korekciji administrativne linije razgraničenja Kosova i ostatka Srbije, koja bi pravno obavezujućim sporazumom postala zvanična državna granica“, kazao je Jeremić i dodao da to podrazumeva i članstvo Kosova u UN. „Mi se faktički nalazimo u završnoj fazi pregovora, i u prvoj polovini 2019. godine se može očekivati diplomatsko-medijski ‘blickrig’ u kome će se samo saopštiti šta su se dve strane dogovorile“, rekao je Jeremić, koji smatra da bi posle toga usledila skupštinska deklaracija, referendum ili parlamentarni izbori na kojima bi Vučić tražio podršku za svoju odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari