Ješić: Šutanovac ima kapacitet da konsoliduje stranku 1foto:FoNet Dragan Antonic

Dragan Šutanovac je čovek iz stranke. Gledali to ovako ili onako, on je dosta omiljen u stranci. On je neko ko je pomagao lokalnim odborima kad je bio ministar, dolazio, obilazio, rešavao probleme. Javljao se na telefon, što dosta funkcionera nije.

On u stranci kapacitet ima. A i u državi se bavio dosta ozbiljnim vojnim sistemom koji je reformisao. Mislim da ima kapacitet da konsoliduje stranku – kaže za Danas Goran Ješić, doskorašnji potpredsednik DS. Kako dodaje, Šutanovcu pobeda u prvim neposrednim stranačkim izborima daje veći kapacitet i snagu u odnosu na predsednike pre njega.

Ipak, konsolidaciju stranke pred predsedničke izbore, Šutanovac, prema Ješićevom sudu, ne može sam da uradi.

– Treba okupiti ono što je najbolje u DS. Da se podvuče crta i da se krene dalje. Pre svega da se pronađe nova politika. Ako ne posmatramo te tehničke probleme koji nisu mali, a to je blokada računa, onda je prioritet politika DS. Opterećenje Dragana Šutanovca i većine rukovodstva je, nažalost, to što niko od njih nije u parlamentu. To je zahvaljujući onoj svinjariji Bojana Pajtića, koji je na telefonskoj sednici pomerio Šutanovca dovoljno nisko da ne može da bude poslanik. To je jedan od problema koji moramo rešiti jer je sednica parlamenta zakazana za 4. oktobar – ukazuje Ješić.

Naš sagovornik ističe da su okolnosti u kojima je novi predsednik preuzeo stranku vrlo teške.

– Pre svega potpuno neuređeni finansijski odnosi u stranci koji datiraju od Dušana Elezovića kao direktora stranke pa do Bojana Pajtića kojem je Elezović bio desna ruka. To je prva stvar koja mora da se reši – navodi on.

Na pitanje kako rešiti blokadu računa, on odgovara da tu ne postoji magični štapić.

– Moramo da sednemo svi zajedno i napravimo ozbiljan tim i ustanovimo kolika su ukupna dugovanja. Podneti krivične prijave protiv NN lica a onda ući u reformu sa poveriocima. To je jedino rešenje – kaže Ješić.

Upitan može li Šutanovac na čelu DS da vrati poverenje nekadašnjih glasača i građanske elite, on odgovara da Šutanovac mora da konsoliduje upravljački deo stranke.

– Neophodno je da vrlo brzo razgovara sa Zoranom Lutovcem i Srboljubom Antićem. Taj zdrav intelektualni deo koji postoji u DS treba da bude tu blizu i učestvuje u odlukama kada se kreira politika stranke. To je prva stvar. Kada je reč o biračima, to je u Srbiji potpuno neizvesna stvar. Mislim da može, jer smo pokazali da u teškim okolnostima verujemo u demokratiju i da smo sproveli najdemokratskije izbore unutar svoje organizacije. To treba da bude poruka biračima da smo se stvarno promenili i da želimo drugačiju Srbiju – naglašava Ješić.

Na pitanje da prokomentariše reakciju Bojana Pajtića na poraz i mogućnost njegovog odlaska iz politike i parlamenta, on odgovara da je to „potpuno Bojan Pajtić, onakav kakav jeste“.

– Ne interesuje me da li će izaći iz politike. Sramno bi bilo da bilo ko u bilo kom parlamentu, republičkom, pokrajinskom ili lokalnom u ime DS zadrži mandat. A da li će da izađe iz stranke, to je privatna stvar – zaključuje Goran Ješić.

Novi predsednik DS tu dužnost će zvanično preuzeti 29. oktobra kada se, kako saznajemo, očekuje zasedanje Skupštine stranke. Osim proglašenja pobednika na stranačkim izborima, održanim 24. septembra, Skupština će biti delom i izborna jer će birati članove Političkog saveta, Predsedništva, Glavnog odbora i Izvršnog odbora, kao i generalnog sekretara. Kako je Danas već pisao, najviše šansi da ostane na funkciji predsednika Političkog saveza ima Dragoljub Mićunović, a za predsednika IO mogao bi biti izabran Radoslav Milojičić. Prema našim saznanjima, za privremenog stranačkog sekretara imenovan je Edip Šerifov, koji bi to mogao da i zvanično da postane i posle stranačke skupštine. Kako su mediji već pisali, Šutanovac razmišlja da za generalnog sekretara DS postavi Vladimira Pavićevića, nekadašnjeg člana Nove stranke.

Šutanovac: Nemam nameru ni sa kim da se obračunavam

– Nemam nameru ni sa kim da se obračunavam. Vreme je za sabiranje, kaže za naš list Dragan Šutanovac novi predsednik DS, povodom pisanja medija da će se obračunati sa bivšim stranačkim rukovodstvom, terajući ih u zatvor, prilikom rešavanja pitanja stranačkih finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari