Jevtić (Srpska lista): Nije nam prioritet da budemo deo Vlade Kosova 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je na sastanku sa direktorom za Evropu Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džonom Eratom da u okolnostima kršenja prava Srba na Kosovu Srpska lista neće biti deo Vlade Kosovo, i da joj to nije prioritet.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je Jevtić na sastanku u Vašingtonu naveo da se kršenje prava nastavlja i u izjavama kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija nakon pobede njegove partije na izborima.

On je kazao da nema velikih očekivanja da u dogledno vreme dođe do „iskrenog“ dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se u saopštenju dodaje, velikih očekivanja za nastavak dijaoga nema zbog odbijanja Aljbina Kurtija da razgovara sa Srpskom listom o formiranju Vlade kao i njegove najave da neće sprovoditi već postignute dogovore u dijalogu.

Erat je na sastanku naglasio da je imenovanjem ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće u dijalogu Beograda i Prištine, jasno stavljeno do znanja obema stranama da je rešavanje pitanja Kosova jedno od prioriteta predsednika Donalda Trampa.

On dodao da se ta činjenica mora uzeti u obzir kako se ne bi propustila šansa da se postigne kompromis i konačni sporazum kroz dijalog.

Kako je istakao, zakoni se moraju poštovati i rezultat izbora u potpunosti uvažiti i kada je reč o albanskoj i kada je reč o srpskoj i drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, tako da svi relevatni politički faktori moraju biti deo institucija onako kako i to zakoni na Kosovu nalažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari