Joksimović i Alt: Stabilnost regiona interes Srbije i EU 1Foto: Ministarstvo evropskih integracija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Renatom Alt o bilateralnim odnosima dve države, budućim aktivnostima Srbije u procesu evrointegracija, situaciji u regionu i drugim važnim temama.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka je obavestila Renatu Alt da je Srbija jasno opredeljena da nastavi sa procesom pristupanja EU, prevashodno zbog želje da primenom evropskih normi i standarda reformiše i modernizuje državu, koja će kao takva, prioritetno biti u funkciji građana. Navela je da bi radi zaštite i očuvanja kredibilteta politike proširenja EU trebalo da podrži proces pristupanja, zasnovan na poznatim kriterijuma iz Kopenhagena.

Joksimović je istakla da naročit značaj za državu imaju reforme, pre svega, u poglavljima 23 i 24, koji se tiču vladavine prava i da su reforme u tim oblastima najzahtevnije.

Kako se dodaje, ona je naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozitivno odredila prema aktivnostima Srbije, oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate. Ukazala je i da je Srbija, proces ustavnih izmena u oblasti pravosuđa sprovela dublje i obuhvatnije od mnogih, što može da postane model za ostale kandidate u pristupnom procesu.

Joksimović je ukazala i na značaj reformi u ostalim oblastima, posebno ekonomiji, koje su rezultirale povećanjem inostranih investicija, većim upošljavanjem, privrednom stabilnošću. Joksimovićeva je naglasila da je ekonomski snažan region važan za našu državu.

Kako se ističe u saopštenju, Joksimović je rekla da je očuvanje regionalne stabilnosti i saradnje, posebno značajno zbog pozivitnih ekonomskih parametara, imperativ Srbije, i da nam destabizacija prilika svakako nije u interesu. Ocenila je da odluka Prištine o uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH, a sve uz podršku zvanične Tirane, predstavlja urušavanje temeljnih vrednosti EU i stabilnosti regiona, što bi moglo da predstavlja i dugoročan evropski problem. Stoga, ministarka očekuje da EU utiče na promenu antievroipskog ponašanja Prištine, koje je posebno iskazano idejom stvaranja pakta protiv Srbije koji bi uključio i Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju.

Poslanica Bundestaga Renata Alt naglasila je da Nemačka pažljivo prati dešavanja u regionu i da je zaintersovana za očuvajnje mira i stabilnosti. Konstatovala je da je proces evropskih integracija složen i zahtevan upravo zbog ikustava sa državama EU koje nisu bile spremne za prijem.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dve države na visokom novou i da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje.

Kako se dodaje, na sastanku je navedeno i da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i da je, u poslednjih 15 godina, ta država – kao naš najveći biletralni donator, opredelila više od 1.8 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari