Joksimović i Krihbaum: Srbija potvrdila da je pouzdan i ozbiljan partner za EU 1Foto: Twitter

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa predsednikom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa Evropskom unijom Ginterom Krihbaumom, koji je ocenio da je Srbija potvrdila da je pouzdan i ozbiljan partner na koga EU može da se osloni i u budućnosti.

Joskimović je iznela uverenje da će samit u Sofiji potvrditi evropsku perspektivu regiona, prevashodno kroz politku intenzivnije komunikacije i povezivanja kako međusobno, tako i sa EU, saopštilo je Ministarstvo.

Joksimović je informisala Krihbauma da je Srbija pripremila pet pregovaračkih pozicija: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i da očekuje da tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU biti otvoren set poglavlja.

Strategija proširenja EU je jasna poruka da se na Srbiju kao kandidata za EU ozbiljno računa, ali i snažno ohrabrenje za dalje reforme, ocenila je Joksimović.

Ona i Krihbaum ukazali su da su posebno važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava i medijskih sloboda.

Sagovornici su konstatovali da su predsednik Aleksandar Vučić i kancelarka Angela Merkel uspostavili redovnu i otvorenu komunikaciju, koja je doprinela dodatnom jačanju odnosa dve države, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari