Joksimović: Očekujem da će EU prepoznati ostvareni napredak Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i savezna ministarka Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edštadler saglasile su se danas da će Samit EU-zapadni Balkana biti prilika da se iskaže spremnost da se unapredi saradnja i omogući dinamični proces pristupanja, uz sveobuhvatan podsticajni ekonomski paket EU.

Jadranka Joksimović je u telefonskom razgovoru sa Karolinom Edštadler, govoreći o Samitu, izrazila očekivanje da će EU prepoznati ostvareni napredak Srbije i regiona i pružiti podršku nastavku refomrskog procesa, ali i da će nastaviti da ulaže u region kako bi pomogla i doprinela sveobuhvatnom oporavku, prenelo je Ministarstvo.

U tom smislu, kako je istakla, značajan signal Evropske komisije upravo predstavlja i najavljeni Ekonomski investicioni paket za održivi razvoj regiona čiji će detalji biti poznati do kraja godine.

Edštadler je predstavila jasnu poziciju podrške Austrije zapadnom Balkanu i istakla da činjenica da Samit nije odložen ili otkazan ukazuje na spremnost EU da zapadni Balkan zadrži u fokusu.

Ona je naglasila da Srbija i region imaju podršku Austrije na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i da će Austrija nastaviti da snažno podržava i promoviše kredibilnu politiku proširenja EU i integraciju zapadnog Balkana.

Joksimović je naglasila da Srbija iskreno ceni podršku koju Austrija pruža Srbiji i regionu u procesu evropskih integracija, i istakla da je pandemija pokazala da je Srbija dostigla značajan nivo napretka.

„Srbija je brojnim primerima dokazala da je kredibilan partner EU i da može uspešno da doprinese razvoju najvažnijih evropskih politika i zajedničkom odgovoru i delovanju EU na različite krize“, naglasila je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari