Joksimović: Opozicija nema samokontrolu 1Foto: Miroslav Dragojević

Funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će se razgovorom u SNS, uz vaganje svih argumenata za i protiv, doneti odluka o tome da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori.

Ona je za televiziju Pink rekla da se još uvek sve analizira, a da će izbori, kako je predsednik države i SNS-a Aleksandar Vučić rekao, biti uskoro u svakom slučaju, jer su i redovni izbori blizu.

„Ima razloga i za i protiv“, kazala je Jadranka Joksimović i dodala da su pred Srbijom ozbiljna pitanja među kojima je pitanje Kosova, nastavka ekonomskih reformi, evropskih integracija i druga za koja je nekada prednost imati stabilnost umesto perioda izbornog ciklusa.

S druge strane, kako je navela, potreban je i novi legitimitet za nastavak puta kojim Vlada Srbije ide, a imajući u vidu i proteste.

„Novi legitimitet treba da se dobije da izmerimo svi gde smo među građanima“, kazala je Jadranka Joksimović.

Kritikujući opoziciju, kazala je da ona stvara atmosferu „toksičnosti političkog javnog govora“ što nikada nije dobro.

„To su ljudi koji nemaju kapacitet da vode zemlju jer nemaju samokontrolu“, kazala je Jadranka Joksimović.

Mekalister iduće nedelje u Beogradu i Prištini o dijalogu

Ona je izjavila da će iduće nedelje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister boraviti u Beogradu i Prištini kako bi video kako teče dijalog dve strane.

Ona je za televiziju Pink kazala da će Mekalister predvoditi delegaciju evropskih parlamentaraca, da će prvo doći u Beograd, a potom u Prištinu, kao i da će se sastati sa predstavnicima vlasti u Srbiji i sa predstavnicima civilnog sektora.

„Žele da vide kako teku stvari u Srbiji, žele da vide kako teče dijalog Beograda i Prištine. Verujem da će doći sa konkretnim pitanjima“, kazala je Jadranka Joksimović.

Dodala je i da Srbija ima pripremljenu poziciju za poglavlje dva o slobodnom kretanju radnika, za poglavlje četiri o slobodi kretanja kapitala, za 14 o transportnoj politici i za 21 o trans evropskim mrežama.

Ona je kazala da je urađeno sve sa srpske i evropske strane, ali da će na to uticati evropski izbori jer će izveštaj o napretku Srbije biti tek nakon njih, a zemlje članice odluku donose na osnovu tog izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari